Luka jahitan bersalin

2minggu dh bersalin.smlm suruh suami tgkkn luka. dia kata xda lg bekas jahitan mahupun benang jahitan disitu...itu tndanya luka dh sembuh? Saya cuci guna air suam dan dettol ..tp dettol letak stitik ja..xblh byk..kena sebatikan dettol dan air dulu..bru cuci luka..amalkan makan buah oren dan ikan haruan. Saya ank first,xtahu mcm mana rupa jahitan yg sudah sembuh mahupun belum sembuh.. Darah saya skrg ,xda dh..cuma keluar cecair coklat.berbau basi. Kerap cuci dan saya anginkn seminit dua..bg kering sbelum pakai panties. Hrp cara saya ni betullah cara mnjaga miss V..stiap 4jam saya mmg tukar pad sbelum ni..walaupun pad xpenuh..skrg pun sama..saya akn tukar panties dgn kerap. Makan sayur rebus,ulam,makan sup halia,sup lada...Selain tu,saya ada makan ubat lilin(pecah darah cina) . Tu pun,lepas anak xda kuning..bru berani makan..sbelum ni x. Anak kurg mnyusu saya sbb susu saya kurg air susu..jd saya cmpur..tp kerapkn dia mnghisap susu bdn. #firstmom #firstbaby

6 Balas

Saya haritu 2 mggu lebih jgk benang luruh masa mandi, masa pantang tu saya kerap mandi air suam . Pon ada jgk buat cara mcm sis letak dettol mak saya ajar cara tu🥰 alhamdulillah luka dah kering cuma kadang2 tu rasa ngilu sikit2 even benang dah luruh tapi saya skrg dah 3 bulan hehe bersalin haritu bulan 5 .. betul la tu cara sis tu saya pon anak first jugak ni🤭

Mungkin dah sembuh. Cuci dgn air biasa je tak perlu Dettol sis. Nurse dkt wad pesan kan sebelum discaj dia kata basuh dgn air biasa je & jgn letak apa-apa. Nanti letak Dettol akan ubah ph miss v yg dicipta semula jadi halang bakteria etc masuk ke dlm.

Saya pon jenis x berani nk tgk luka jahitan sndr. Rase ngilu je.. Tp once da xde rase sakit apa2, dah boleh jalan mcm biasa sy anggap je jahitan da pulih hehe

2y ago

Kan.. Smpai anak da 3 mmg takde tgk2 bawah tu.. Ngilu je rase

jahitan luka biasanya mmg akan ambik masa 2 minggu je untuk sembuh kalau normal.

Cuba guna feminine wash sdm. kalau xsilap Dettol x berapa bagus untuk miss v.

Hi, ubat lilin pecah darah tu apa ya? function untuk apa?

2y ago

okay thank you 🥰