First mom jadi ada soalan sikit

2bulan lagi dah nak besalin..saya ada soalan ..kat labour room mmg diorg tak pakaikan bju anak kita ke ? Cuma sediakan pampers dan bedung je ke ? Klau kat wad kita sndri pakaikan baju tapi takpyah sluar..betul ke ? Klau dh discharge baru lahh kita boleh pakaikan bju cntik2 utk bby ..mcm tu ke ? 😅😅 Sy prlukan jawapan utk nii ..sorry kalau bnyk ke tu 😂 anak sulung .. tak larat bawa bnda bnyak2 sbb sorg je ..suami jauh sbb bkja ..jd sya nak jwapan#seriusnanya #ingintahu

12 Balas

Lepas kita bersalin nurse letak bayi atas dada kita sekejap kemudian ambil utk dr cek drp atas kepala smp kaki. Nanti dr dh habis cek nurse dtg minta pakaian bayi. Sis letak siap2 dalam satu beg plastik je. Nurse belum pesan ke apa yang perlu di bawa ke labour room? Bawa: 1. Pampers 2 2. Sepasang baju lengan panjang & seluar panjang 3. Topi 4. Sarung tangan & kaki. 5. Bedung jenis tebal (jika hospital jenis aircond sejuk) 6. Pet maternity & seluar dalam 1 Dkt wad standby je 2 pasang setiap yg di atas tadi. Pampers bawa 1 beg. Wet tissues bawa 4 x 80pcs ke. Just in case anak kuning kena stay nanti nurse minta pampers dgn wet tissues so kena bawa lebih. Newborn saya berak setiap hari sis. Semoga dipermudahkan. Suami kerja apa tu? Tak ada paternity leave ke? Klau keje gov suami boleh cuti selama 2 minggu.. Minta lah suami balik sis... ada ke org yg uruskan sis & bayi nanti?

2y ago

tqsm for the useful information sis😍

anak saya lepas bersalin, duduk scn terus sebab kes kepala pendarahan, pernafasan dan bahu patah. saya pulak gdm time tu. so, anak memang kena duduk lama sikit kat wad. so memang kena standbye pampers dan wet tisu banyak2. baju xbagi sebab nurse xmintak pon hahahaha. anak kedua ni, harap urusan dia dipermudahkan la lahir kat dunia ni. kalau dia pon masuk scn, kena stay ngan dia kat scn lah kejap. kesian baby dok sorang2 kt scn.. tapi abg lak kat umah. ala pening, asal tulis kat sini hahahahaha

sy bersalin haritu dia buh baju dgn bedung je seluar x pyh sbb misi & doktor nk dtg check bby dh kencing berak belum.. lg satu bila dh beranak kita jd x larat sakit nk berdiri lama sbb tu dorg buh baju.. pampers & bedung je.. sy haritu suami x blh masuk langsung..

2y ago

tq mommy

Biasa nurse akan minta kita baju baby sahaja & pampers. Tapi tak pakai pun. Bukan xpakai baju, tapi dia akan pakaikan bju hospital kat baby. Then dibalut/bedung dengan kain hijau hospital. Nanti nak balik baru kita pakaikan baju yga kita bawa utk baby tu.

Biasa nk p labour nurse suruh siapkan sehelai baju panjang xyah seluar and pmpers Nnti dia bdung pakai bedung spital selalunya la.. bila dia dh serahkan ank kt kita ikut kita la nak salin baju apa pon 😂 Xyah seluar tu sbb kdg2 baby xmuat lg sluar tu..

2y ago

oh mcm tu tq ye mommy hehe

Anak sy haritu nurse mintak napkin, pampers dgn baju je. Lps tu sy kena marah dgn sister sbb packing2 mcm yg style skrg tu. Yg buat 1 ziplock bag tu 1 hari 🥲 pdhl sy dah buat dah utk LR punya. Dia ckp tk payah.

sy hari tu misi pakaikan baby complete set dalam lr. baju, seluar, pampers, bedung, mitten dengan stocking. better sis packing complete set dalam 1 plastic. senang nak bagi misi kalau dia minta.

macam sy 2x masuk Lb nurse mintak baju+seluar+kain bedung+pampers..so dah siapkan 1pack utk itu..stndby kan je sis 1pack letak barang2 tu..klau nurse nak guna dia mintak kalau x dia x mintak pn.

Pengalaman masuk wad hri tu kalau baby da dgn kita mmg kita kena pakaikan baju sendiri dekat baby kecuali kalau baby tak da dgn kita means masuk nicu ke atau sebagainya baru misi yg jagakan 😁

mcm saya haritu bedung , baju baby dgn lampin hospital yg sediakn mula2 . Masa nak discharge tu baru boleh pakaikn pakaian yg kita bawa tu sbb sebelum discharge doc akan cek baby dulu .

2y ago

p/s dlm LR tak perlu sbb misi akan mandikan dgn air biasa je