Kaki bengkak

28/2 ni due date saya. Malam tadi tiba2 kaki saya bengkak pulak. Adakah normal? Sebab apa eh dia tiba2 bengkak? Patutlah rasa ketat je kaki ni, nak hujung2 ni baru dia nak bengkak ye. Ingatkan takkan bengkak 🤣

3 Balas

Normal jer sis.due sama dgn saya,tapi saya dah selamat melahirkan tapi bukan normal saya emergency czer,saya pegi pac takde tanda tanda pun,cuma contraction jer,masa tu kandungan dah 37 week 4 day.Bukaan dah 2 cm,esok cek 3 cm servik 2 cm.Sekali bukaan 3 cm stuck dlm 4 hari camtu.So doktor terpaksa bawa masuk labour room,kena paksa bersalin,doktor tolong pecahkan air ketuban dan saya drip masuk ubat dari tangan.Untuk kuatkan contraction.Sekali bukaan stuck 5 cm jer.So emergency czer sebab CTG baby tak cantik dah,so doktor terpaksa czer kalau tak baby akan lemas.Camna baby tak stress kalau di paksa keluar ubat yg di bagi pun dos dia kuat.Tapi alhamdullilah ibu dan baby selamat,now baby dah 11 hari.Semoga di permudahkan urusan sis 🤲🏻🤲🏻🤲🏻😇😇😇

4mo ago

perlu le awak nye , kalau jalan tak bukaaa then stuck cm tu macam tu je hari2 memang perlu bersalin paksa . kalau tak dpt bersalin paksa , perlu emergency czer yer . takut baby lemas

normal je tu sis. banyakkan rehat kaki. takleh berdiri terlalu lama atau duduk terlalu lama. kalau boleh tinggikan kaki, letak alas bantal atau kerusi.

4mo ago

Thank you awak

kaki sy smggu bgkak lps tu selamat bersalin bby girl berat 2.91 kg