Anak dh 2 tahun

24/8 dh check up untuk 2 tahun.. Nurse ade tanye anak dh boleh buat ayat belom.. Cth nak susu, nak makan.. Tapi anak saye belom boleh lagi.. Tapi yg saye nampak dia dh banyak sebut perkataan.. Cume tu lh tk boleh buat ayat lagi..nurse kasi mase 6 bulan.. Nanti dtg lagi kk untuk check up 2 tahun 6 bulan..Agak bimbang lh jugak..mummy2 ade pengalaman yg same tak? Umur berape dh boleh buat ayat? Mummy ade buat aktiviti ape je yg berjaya buat anak pandai buat ayat? #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #firstmom

2 Balas

Hi mommy. Cuba ransang mulut anak dengan beri tiup wisel. Bila dah pandai blow bila kita sebut perkataan slowly anak ikut. Kena pastikan anak buat aktiviti sensory seperti pegang pasir, pegang pensel dll boleh follow Aishah Kassim. Banyak tips dia share kat fb

2y ago

saye akan cube cadangan yang sis kasi.. moga2 menjadi lh😊

kena keep on going soal jwb dgn anak. cube start dgn ayat simple2 dlu. as long as anak berani nak sebut perkataan, pelat pon x pe dlu. jnji die ade sebut and cakap. ade anak jenis yg berat mulut kdg2. bukan x reti. tapi die ckp benda penting je.

2y ago

perkataan dia dh bnyk sebut dh.. car, cat, dog, air, ikan,nak, jangan, mandi, ayah & banyak lagi perkataan yg lain.. cume nye belom buat ayat 2 perkataan..nurse ckp sepatut nye umur anak ni dh boleh buat ayat 2 patah perkataan..saye dngn suami memang selalu ckp dngn dia.. kalau dia nk susu dia tunjuk2 je..puas tanye "nak susu?"tapi tetap dia tunjuk2..sebelom saye kasi ape yg dia nk masti tanye dia dulu.. tapi tu lh.. belom nampak hasil nye lagi😅