Gambar ovulation

Yg frist tu buat seminggu punnya ,yg gmbar kedua tu tengah hari tadi Cuba tengok opk tu positive tak

Gambar ovulation
5 Balas

CARA GUNA OPK .. Celupkan strip dlm urine slama 5 - 10 saat. Kemudian korang tunggu 3 - 8 min atau smpai jalur merah terlihat kat test line dan control line. . BILA TIME SESUAI NAK CEK OPK NI? .. [ 👱 ] First skali, anda mesti tentukn kitaran haid (cycle period) dari hari pertama haid bulan lepas smpai haid yg akan dtg. . [ 👱 ] Tolong rujuk carta kat bawah ni bagi menentukan bila hari yg sesuai utk gune ovulation test. . Tempoh kitaran haid : . 👉 21 hari / hari ke 6 👉 22 hari / hari ke 6 👉 23 hari / hari ke 7 👉 24 hari / hari ke 7 👉 25 hari / hari ke 8 👉 26 hari / hari ke 9 👉 27 hari / hari ke 10 👉 28 hari / hari ke 11 👉 29 hari / hari ke 12 👉 30 hari / hari ke 13 .. [ 👱 ] Cthnye, jika cycle anda 28 hari, pd yg merancang nk hamil, anda boleh start test pd hari ke 11 lpas 1st period. Jika result positif (double line sme terang) bermakna anda subur dan anda boleh bersama dgn pasangan anda. . [ 👱 ] Bagi yg ingin kawal hamil secara semulajadi, anda dilarang utk bersama jika result positif . [ 👱 ] Bagi mereka yg tak tahu / lupa kira kitaran haid atau haid problem, anda boleh start test pada hari ke 11 lpas 1st period atau boleh start test opk seawal lpas bersih dri period. trus estimate smpai Opk jdi positif. .. [ 👱 ] Time yg sesuai nak cek... . ➡ 10 pagi - 8 malam ➡ 2 ptg - 2.30 ptg (waktu terbaik utk test OPK sbb hormon LH (luteinising hormone) sgt tinggi ) ➡ Jgn test sample urine awal pagi melainkan anda menggunakan UPT. . [ 👱 ] Terus test OPK smpai jumpa result positif ( double line sama terang) . [ 👱 ] Sila kurangkan pengambilan AIR selama 2JAM SEBELUM TEST. . Boleh dptkan OPK sekarang utk tahu waktu subur anda. Pastikan OPK tidak rosak dan boleh digunakan. UNTU PANDUAN AWAK

Takde yg positif.. semua negatif & takde yg nak menghampiri positif.. OPK Positif - Line T sama terang dgn Line C (Warna dua2 line sama terang) OPK Positif & Peak - Line T lebih terang dari Line C

hi sis gud luck..sy prgnt kali ni bd semasa opk hampir terang..esok tu terang kami x bd dah..alhamdulillah lekat jgk..yg pntg mse2 opk hampir +ve & +ve tu rilek je..jgn terlalu pkir..enjoy the moment..

i tgk opk u belum +ve lagi. samar pun belum. mmg dah dekat minggu u subur ke?

jenis haid tak teratur?? dulu sy pesakit pcos.. mmg takda masa subur..