Nak tanya sikit

Yang orang ambil iberet ke obimin tu folid acid kan ? Kalau dah ada folid acid yang doc bagi takyah ambil yang jenama tu kan ? Maaf jadi confused pula 😅#firstmom

1 Balas

Iberet, obimin, zincofer, maltofer semua ni ubat tambah darah yg dh ada folic acid di dalam nya. Folic acid yg seketul warna kuning tu hanya ambil diawal kehamilan. Masa buka buku di kk nanti akn ada ujian darah utk tgk paras haemoglobin dlm bdn. Selalunya lepas ujian ni nurse akn tgk result & akn beri ubat tambah darah jika paras haemoglobin atas pagar or rendah. Bila dh dpt ubat tambah darah ni, xperlu utk consume folic acid sbb dlm ubat tu dh ada.