Alahan mengandung?

Yang dikatakan alahan tu, mcm mna ya mommies semua? Bole share experience mommies? Dr bila start sampai bilaa time pregnant tu? Kalau mual2 tu, rasa nak muntah sbb angin ke? #ingintahu #firstmom

1 Balas

tak sure lah awak. alahan ni saya pun tengok macam term general orang guna. antaranya deria bau makin kuat, craving, aversion pada apa2 makanan atau bau, mual2 muntah2 waktu mengandung tak kisah samada sebab angin atau sebab triggered dengan bau/rasa/rupa apa2. selalunya mula dalam 4 minggu, sampai 12-14 minggu. dalam 9-10 minggu tu selalunya paling teruk sebab waktu tu HCG memang tengah paling tinggi. saya alhamdulillah kali ni mula 7 minggu, masuk 10 minggu dah banyak lega. atas orang juga. ada yang lepas 14 minggu pun masih ada alahan, kalau lepas 14 minggu masih muntah2 doktor akan diagnose sebagai hyperemesis gravidarum, dan mungkin akan bagi ubat etc.