Hi mommy tumpang tanya

tumpang tanya , baby saya sekarang sebulan 6 hari . waktu dia nb dia kerap berak kadang sehari 4-5 kali berak . tapi sejak dah masuk sebulan ni dia susah betul nak berak baby takda sembelit ka apa ka ok jaa , kadang sehari sekali esoknya tak berak langsung lusa baru berak pulak & kerap kembung sekarang kalau tak dia tak pernah kembung😩kurang berak tapi dia kerap kentut . normal ka macam tu ? saya first mom risau sangat 🥺#ingintahu

5 Balas

Klu kerap kembung ertinya perut dia x selesa & nk berak. Baby sy mula2 g2 gak. Caranya sis letak minyak sapu kat perut bt i L you kmdian sapu minyak kat tapak kaki.. jari2 kaki urut 20x tapak kaki area blkg urut memusing 20x lpas tu sis bt snaman skit spya baby cpt kentut cthnya bt ala2 cycling basikal kat baby.. mudah kluar ketut & skrg ank sy kurg perut kembung.. sia rajin buka tt tgk dr pakar dr hsptl penang ada ajar cara baby mudah lawas berak.

1mo ago

ok thankyou sis

Anak saya fully bf, masa umur dia sebulan 10 hari camtu dia berak 2-3 hari sekali. Mula² saya risau, pastu dr kata normal je untuk yang fully bf. Tapi dia memang kerap kentut. Saya buat urutan iloveyou dab urut tapak kaki dia setiap kali lepas mandi dan sebelum tido. Alhamdulillah takde kembung. Sekarang dah 2 bulan umur dia, hari² membuang tapi sekali je sehari

1mo ago

anak saya campur . bf + fm tapi fm saya bagi sehari sekali ja kat baby selebihnya bf

Bf ke fm? Klu full bf normal je . Klu fm sptutnya sehari sekali perlu berak. Tp trpulang juga la pada bby. Klu dia xmeragam, perut ok najis ok, so should be ok je. Dont worry.

1mo ago

campur sis , tapi fm saya bagi sehari sekali ja paling banyak pun 2 kali

Anak saya pun macam ni tapi dia memang kerap kentut

Samalahh sis ada boleh bantu ke huhu