Kiraan gerak baby

Timing yg cantik untuk complete 10x gerak actually around bpe jam dr mula kita kira .. contoh dr 9am until pkul brp normally complete 10x gerak ? Sbb sy penh buat 9am-7pm dlm buku then nurse mrh sbb lewat sgt dy ckp 😅 .. #firstmom

6 Balas

depends on mommy juga, macam baby saya memang active, kalau dari 9am, mostly before zuhur dah cukup 10. and setiap jam selepas tu saya akan monitor tiap jam wajib ada 2/3 gerakan. doc and nurse pun ok je. macam macam ajaran juga nak tengok fetal movement ni, macam saya dalam sejam, baby saya akan gerak lama juga 4-5 minit gitu, so saya kira 1. lepastu dalam 15-20 minit dia akan gerak balik. saya akan kira 2. begitulah seterusnya.

macam misi tempat saya, ada misi yang kata kalau pukul 5 tu baby aktif sangat takut boleh terbelit uri . Lepastu ada nurse yang kata normal 😅 entah saya pon tak faham. Saya kira dari pukul 9am juga , selalu dalam pukul 6 lah.. ada juga pukul 7-8pm sebab saya ni kadang banyak tidur siang huuu . Jadi tak perasan baby gerak

tempat saya 28w-32w tu 2pm/5pm dh cukup tu kira ok...n tgok patern dlm seminggu...nurse ckp kalau siang bby lebih dri 1jam takde gerak kena kejut biar gerak...coz normally bby akan aktif lepas 9mlm🤭

Mcm tempat sy between jam 9 pagi hingga 9 mlm kena cukup 10x gerakan baby. Gap dalam 30 minit boleh kira. kalau baby gerak berturut² kira sekali ja. Then kena monitor last timing dia bergerak.

kalo swasta kiraan 9am-6pm sb amek kira yg kuat je.tp bile sy admit hosp aritu misi2 ajar 9am-2pm sb amek kira smua jenis gerakan even yg slow pun.gap tendangan at least 5-10 minit..

klu tmpt sy..5-6pm tu cantik dh. cuma bila dh hjung2 tu kdg gerak complete smpai 8pm...xde pula misi bising.