Detail scan

Tengah dalam dilema ni . Saya tau detail scan tu sangat sangat penting untuk kandungan tapi bila tanya pendapat mak , mak kata duit untuk detail scan tu boleh guna untuk beli persiapan baby . Kami suami isteri bukan tak mampu untuk bayar buat detail scan , tapi kewangan kami cukup cukup makan je . Persiapan baby pun kami belum standby lagi 😢 Hati kat nak buat , tapi bila fikir balik sola kewangan , dia jadi serba salah kalau tak buat . Apa pendapat mommies ? #pleasehelp

4 Balas

klau tanya org tua, mmg dia kata mcm x penting sbb zaman dyeorg kk x mntk mcm tu. n scan punya teknologi pun x secanggih skrg. kk sy dr sy 12 weeks dia dh pesan masa 20 minggu gi buat detail scan. so sempat lah nk simpan duit sikit2 smpai lah nak ke week 20 tu. sbb detail scan pun boleh buat smpai week 28 je. lebih pd tu dah susah dyeorg nk ukur sbb baby dh besar n susah dah nk pusing. kk sy pun masa dia pesan tu suruh buat klau mampu. now bila dh buat lega jugak la sbb skrg week 26, dr week 21 aritu klau ade jumpa nurse atau doc kt kk sume tnya mana detail scan so dh ade siap2 kt buku pink sy. sng utk dyeorg refer kita kt pakar klau pape yg x normal kt detail scan tu. dpt scan yg ni pun jdlah sbb scan yg mcm 3d 4d 5d tu x penting mana pun. brg2 mgkin awak boleh beli yg preloved dulu ke atau mntk org derma dr grup ni ke brg2 yg x guna dah. ade rezeki tu nnt insyaAllah. dpt tgk anak tu sihat ke tak normal ke semuanya haaa. nnt hati kita pun lega. kk pun boleh bantu awal bg ubat n treatment yg spttnya.

sama keadaan dgn sye jgk..duit gaji tggl brp je lg nk smpaikan hjg bln tp sye sggup simpan duit ngam2 rm100 mse tu pd sye cash.. ikutkn nk simpan la utk nk beli kot Ade teringin nk mkn Pape kan tp xpela sgup pendam dlu smua tu jnji sye dpt bt details scan..mtk duit kt suami hm sllu ckp xde duit. terkilan.. tp xpela pendam je. syukur 2 hari lps ngam 24mgu sye dpt jgk tgk baby sye.. alhamdulillah sihat dia.. nk postpone ke bln depan tkt terlps week org ckp utk details scan smpai 26 week je kan.. inshallah Ade rezeki lain nt jnji hati senang dpt tgk keadaan baby dh..

2y ago

ohhh sis xnk doc lelaki ya..bru perasan. abis nt bersalin req doc pmpuan ke? takda laa.. sbb bg sye time2 darurat ni takda mslh pun if doc lelaki..lgpn hsbnd blh teman masuk ble doc tgh scan nt . so xde isu kot.. kecuali klu berkemampuan blh bersalin swasta then boleh req hospital nk doc pmpuan kan..

Tak payah la dengar kata mak2 ni. Zaman dorang tak sama dengan kita. Kalau buat detail scan anak ada apa2 ke mereka akan refer terus ke pakar. Awak pun dah boleh ready dengan awal kalau baby ada masalah. Better buat je. Saya pun ada masalah sama. Tapi saya buat juga demi keselamatan baby. Tak nak nanti dah keluar baru la nak refer pakar kalau ada apa2 kan. Semoga dipermudah segala urusan awak & suami amin!

cube search sonobee. situ murah. bru 88 utk weekdays. lain2 tmpt 120above. sye buat dkt sonobee je.

2y ago

jgn la duduk perak nk pg jb mmg la jauh 🤦 takat setgh jam ke sejam perjalanan tu boleh je pegi kejap kn. sambil tu boleh pusing2 survey brg bby. x semua klinik ade buat detail scan. and kebykn nye doctor lelaki, sbb tu klinik biasa je bukan maternity klinik atau ade sonographer.