Hi mommies semua, nak tanya proses buka buku pink kat kk. First time mom here :)

Takde any pengalaman before, kandungan dah almost 8 weeks. Macam mana first step nak buka buku pink ya? Any tips to share about KK and what to expect dari Klinik Kesihatan? Buku pink buka KK then nak beranak swasta boleh kan? #advicepls #firstbaby

2 Balas

Sis kena tanya dekat KK yg nak buka buku tu..ada yg boleh terus buka ada yg kena amik appoinment dulu..cam saya dah 9w tapi dapat appoinment bln 12 t utk buka buku..kena bwk sekali copy ic sis n suami, sijil nikah, any bil sbb utk tgk alamat, gambar scan jika ada.. boleh jek buka buku pink kk then bersalin swasta..

Sy first time mum juga. Sy buat pregnancy test kat rumah positive, lepas tu dtg walk-in ke KK test lagi utk confirmation. Result positive lepas tu KK buatkan sy appointment. Masa tu sy 5w kot. Dtg KK masa sy 7w ikut appointment, terus buat buku pink ☺️