BPJS KIS

Sy bru pulang dr rumah sakit kemaren untuk usg.tp pakai kis gratis dr pemerintah..seperti kita tau wktu batas rujukan 3 bulan...Sy brngkt 28 januari batas rujukan 28 april..sedangkan hpl sy 3 mei..Kalo seandainya sy mnta rujukan lg untk melahirkan..apa bisa?? Mohon penjelasanya donk bunda...

1 Tanggapan

Untuk rujukan melahirkan tanya peraturan dari RS yang bersangkutan. Pengalaman saya di RS A saat melahirkan nggak perlu rujukan faskes 1, obgyn udah ngasih surat perintah rawat inap jika sewaktu-waktu saya melahirkan. Di RS B jika melahirkan perlu surat rujukan dari faskes 1. Hari H saya mengalami ketuban pecah dini, minta surat rujukan dari bidan karena saya melahirkan di RS B