Keputihan

Sy skrg 36w2d . Td mngadu kt doc psal kputihan. Kena muncung itik tu . Doc ambik sampel . Doc kata bgus detect awal . Tkt jd pape kt baby . Ad sape2 yg ad pngalaman ad kptihan ke? Apa jd pd baby ya? #ingintahu

6 Balas

Sy antara yg ada keputihan dan dpt detect GBS. Bersalin pada usia kandungan 35w. Tp masa 32w ada spotting sikit so doc amik sample. Taksempat keluar result, 35w air ketuban sy leaking. Bila check, mmg positif GBS. Doc akan bg ibu antibiotics sebelum bersalin. Baby sy kene tahan 5 hari utk on antibiotics dan premature jgk. Kalau tak detect awal dan ibu tak diberi antibiotics, baby boleh buta sbb terkena kuman GBS tu. Bahaya. Tp selagi baby dlm rahim, GBS tu tak effect pada baby. Hanya effect masa proses bersalin sbb GBS tu ada pada laluan baby keluar.

2y ago

Nak kata teruk, tak pun. Tp nurse pun cakap, ada keputihan tu normal as long as, tak berubah warna dan bau. Sy rasa biasa je keputihan sy. Dpt detect ada GBS sbb ada spotting 32w. Tu je.

Sy ad pengalamn mcm sis juga,sy kena mkn ubt tk silap utk hilngkn keputhan,di sbbkn sy bnyk keputihan msa sy berslin ank sy trmkn keputihan,hri pertma lps blik dri hospitl ank sy dmm pns bila g hospitl doc ambik drah dia rupye dlm drah dia ank kuman,sminggu ank sy kena on antibiotik lps sminggu dh ok

klau ada masalah keputihan, klau dpt detact positif gbs , ibu dan bby akan diberi antibiotik dan dlm pemantauan doc takut ada jangkitan kuman... smasa pregnant ibu akan diberi antibiotik, ubat insert msuk kt bawah tu dan sentiasa kne pantau lah 😅 gitu

Nak tau juga keputihan yg macam mana.. Biasa dengar keputihan sampai gatal2 tu ada GBS.. Kalau berbau pon kira GBS juga kee??

Baby kena warded selepas bersalin. Utk antiobiotik dan pemantauan pastu boleh balik

keputihan awak warna pa ye