Ibu2 boleh faham ke details ni?

Sy sepatutnya edd 13/3 kalau ikut LMP, tapi stiap kali scan swasta edd tunjuk 10/3. Smlm scan dekat KK 36w, pastu doktor tu sblum scan dia cakap dia anak first lambat keluar.. smlm sy x tengok la apa benda yg doktor tampal kt buku pink, hari ni baru sy ada masa nak tengok. So edd dkat gambar ni tunjuk 26/3. Edd ni jangkaan sy bersalin la kn? Kenapa mcm jauh sangat beza tu dengan scan yg sebelum ni? Last scan masa 34w edd 10/3 jgk..Tapi doktor takde cakap apa2 pun lepas scan tu.. #pleaseadvise #firsttimemom

Ibu2 boleh faham ke details ni?
7 Balas

saya pula makin awal edd nya jadi doktor sruh ikut tarikh period je sbb scan tk accurate sgt melainkan beza 2 week tu maybe kena ikut scan. lagipon kalau hujung2 ni size baby / perkembangan kandungan setiap org berbeza jadi saya rsa due still ikut yg dh tulis dekat kulit buku pink kita ... InsyaaAllah pujuk baby keluar awl nnti dia keluar. Saya slalu baca org pujuk kandungan untuk lahir awal .. boleh try sbb adik ipar buat juga , esoknya bersalin haha .. boleh try ikhtiar

3mo ago

Itula sy dok hrp sgt baby kua awl.. slalu ckp ngan bby suh kua awl

mcm sy jgk kena . ikutkn edd sy 10/3/2024 dkt kk tp bila g scan detail dkt swasta lain 24/3/2024 . tk sama . tp bila dh mula check up dkt hospital pulak 0&G doctor ikut edd yg dkt swasta sbb sama dgn scan dia . yg penting kte kne kira kick 10 gerakkan baby .

SMA MCM Sya sis last period 4/6/2023 dan dalam kiraan pertama EDD 10/3/2024 yng dua EDD 12/3/2024 tapi bila dlm scan EDD 31/3/2024 jadi skrng doktor ikut EDD 31/3/2024 Sya pun jadi bingung yng mna 😞😞😞

3mo ago

iya sbab baby kecil doc bgi Edd baru 31.3.2024 skrng ni pun btul2 menga jln wlau pun dlm rumah. semoga Allah permudahkan segala urusan kita bersalin Nnti ☺️☺️☺️

Biasa dkt scan dorang ukur besar baby tu. Kalau ukuran baby baru 34w, itu la yg keluar dkt mesin scan. Tak semestinya ukuran tu tepat. Just follow due date dkt buku pink jela. So no worries

3mo ago

Itula sy pelik, sbb beza jauh sgt. Sedangkan sblum ni pnye scan konsisten je edd 10/3. Tibe2 last scan kt kk edd 26/3.. 2 minggu beza

scan pun ada error juga. awk just fokus pd tarikh dkt muka depan buku pink sahaja...xpayah tgk tarikh dkt scan.

3mo ago

Mksud sy klu ikut scan bru tu akn jd 42w.. sy berharap sgt dpt bersalin before due

Yg 26/3 tu boleh jadi bermaksud tak boleh lebih due dr tarikh tu? Sbb klu ikutkan jd overdue pulak tu

tp dkat stu, dy mention awk baru 34weeks 3 days. bkn 36week.

3mo ago

Sy scan swasta masa 34w, mmg btul dkat scan 34w. Bila scan dkat kk masa 36w, dia still tnjuk 34w. Tp klu sy compare alat tu kt swasta lg canggih. Yg kt swasta sy buat 3d. Yg kt kk, biasa je. Even sy tnya kedudukan baby cmne pn doc xleh nk confirmkan sbb mesin dh lama dia kata. Tahlah, xtau nk pcaye mana satu.. hurmm :(