ngidam ais

sy seorang ibu yg menyusu anak, harini genap 100 umur anak, sejak dia lahir sy xsentuh langsung ais, tetiba harini terasa ngidam sgt² mgkin sbb faktor cuaca yg sgt panas skrg .. agak² ada side effect tak dkt anak, risau dia kembung perut ke muntah² ke 😔 sbb kalau nak ikutkan, sy agak kontrol makan, pedas² lgsg tak sentuh, air² sejuk, gas pun sama .. sbb byk fkirkan side effect dkt anak, ada yg boleh tlg bg pendapat tak 🙏 #firstmom #seriusnanya #bantusharing #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

kalau based on apa saya pernah baca, apa yang kita makan/minum, baby dapat dari susu tu hanya sedikit sahaja. dalam berapa percent je. lagipun kalau minum suhu sejuk, bila masuk dalam badan, suhu tu akan jadi biasa. kalau ibu tak yakin, cuba lah sikit. saya fully bf anak saya sampai 2y, saya tak pernah pantang apa apa. ais, pedas, masam manis semua boleh makan, dan alhamdulillah anak saya pun ok.

6mo ago

Betul, saya setuju 👍Paediatrician dan lactation counselor kata begitu. Saya pun macam awak. Tak pernah pantang apa2. Anak pun dah 2 tahun. Untuk TT, kalau awak ragu2 awak try and error.

Tak pasti sis. Sy makan je so far ais pedas laksa semua makan. Sy susu badan juga. Badan org lain2 awk blh try and error