Assalamualaikum ada nk tanya benda ni

Sy cek upt.naik 2 line..period xdtg..sy belum pegi scan dr..sy ada sakit bawah perut..pastu hri2 rsa mcm kembung perut..kene pegi scan sgera ke mcm mana?? #anakfirst#ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Kembung perut normal. Kalau awak scan skrg pun belum nampak pape, cuma rahim yg menebal. Better pergi scan masa dah 8w. Sebelum scan minum air banyak. Awal kehamilan memang akan rasa pedih ulu hati, perut kembung, masuk angin, loya. Kalau cramp sikit2 normal sbb rahim tengah membesar. Tapi kalau ada bleeding/spotting dan cramp yg sangat sakit, tu dah tak normal. Boleh terus ke klinik utk dapatkan reference.

Kalau p skrg pun ok sis. Sy hritu p check sbb nk tau kndungan luar rahim atau dlm rahim. Tu ja. Ada kntung dlm rahim xpa dah la. Sbb kalau kita expect nmpk bby mmg lambat lagi. 8-12weeks bru nmpk heartbeat.

Boleh je gi scan, saya pun mcm awak,tpi saya asalnya ada gastrik,, then saya rasa sakit gastrik saya tu tk mcm slalu at last try upt double line,, lepas dua hri scan rupanya dh nak masuk 8 week

bole je awk pegi klinik comfirmkan pregnancy..sekurg2nya awk bole tanya dan mnta nasihat doc apa2 masalah sbb first baby kan..byk yg tak tahu lg,mcm sy dlu

tunggu 7minggu ke atas, klau pegi skrg kemungkinan masih tak nmpak lagi

boleh je pergi scan terus untuk confirm pregnancy.

7mo ago

walaupun kandungan masih awal macam 5w boleh juga ke pergi scan?