Darah Nifas

Hi..sy nk tnye darah nifas kebiasaannya berapa lama ye? Sy first time..harini dah hari ke 28 pntang..darah mcm dah kurang..sbb dah keluar yg warna coklat..hope dpt la puasa sblom hbs bln puasa ni..#firstbaby #pleasehelp #ingintahu #firstmom #bantusharing #seriusnanya

2 Balas

kalau sis dh kering drah.. sis dh boleh mandi hadas dah... sbb dh dkat sbulan.. in shaa allah dh btul btul kering. darah nifas max 60 hari. tapi kalau dh dkat 30 hari dh n then kering sblum pantang habis dh boleh dh mandi hadas. tpi kalau bru smggu bersalin lps tu drh hilang, x digalakkan lagi mandi wajib. tggu lgi 2-3mggu. sbb kdg kdg drah tu dia stop then turun balik.

1y ago

tgok jarak.. kalau wktu nak berhnti drah nifas tu. dh tggal coklat..then berhnti .dh ada lendir putih....pstu dh msuk bulan baru. ada drah pulak..tu kira drah period.. cycle period kan 28 hari.. tpi kalau dh habis nifas then dlam smggu pulak...ttiba turun drah lgi, tu masih nifas... kiranya awak kena pastikan drah nifas tu btul btul kering atau nak lbih confirm keluar lendir putih smula..

kebiasaannya 40 hari tp tempoh maximum hingga 60 hari. kalau lebih 60 hari dah kira istihadah lah tu. mmg ada org jenis cpt kering nifas dia

1y ago

Terima kasih sis 🥰