Hi mommy..

Sy nak tanya la kan..sekarang dah 38weeks1dy.. Misi doc selalu cakap.. Kalau ada tanda sikit2 pergi hospital terus..diorg selalu cakap "bila2 je boleh bersalin" maksudnya tu camna eh..kalau kita p hospital sebelum due boleh ke diorang tahan wad then induce ke..macam paksa bersalin la kalau ada bukaan.. Yela kan..sebab dah cukup term.. Tapi sy xda la ada tanda2 teruk sangat contraction tu.mengeras sikit2 je.kalau boleh nak p time betul2 sakit sebab xnak tahan ward lama2..#firstmom

2 Balas

Perut mengeras sikit2 tu nurse kata normal je, sy pun ada pergi hospital masa 37 weeks sebb perut asyik mengeras, doc check bukaan 1cm, tapi doc suruh balik je, nurse ada pesan kalau betul2 sakit contraction kerap 5-10 minit, turun darah banyak, air ketuban pecah or baby kurang gerak baru dtg hospital. Skrg dah 38 weeks 4 days tapi baby syok lagi duduk dalam perut ni ha 😂

klu pergi hospital sebelum due dktr akn check dlu. kalau setakat bukaan 1-2 cm dktr suruh balik dulu. paksa bersalin ni cuma diberi pd ibu yg dh lebih hari (overdue) dan andaikata kndungan ada masalah, pun dktr akn induce utk percepatkan proses bersalin