Carta Anak Warna Merah

Hi sy nak share anak sy lahir 2.8kg. 3 hari kemudian turun jd 2.55kg. Masa checkup 1 bulan baru dpt balik berat asal tu pun lebih sikit je 2.86kg. Mmg carta dah merah dah la.. kemudian baru ni checkup 2 bulan, berat anak sy dah 3.7kg. Masih merah.. tp nurse kata takpe je sbb compare dgn berat sebelum ni, dah naik banyak dah tu. Sy mmg fully bf anak. Takde campur. Jadi skrg sy mcm ada kerisauan sikit.. betul ke takpe kalau anak sy masih di carta merah? Anak sy sejenis tinggi, kalau ketinggian dia elok je.. ni 2 bulan lg memanjang ikut bapaknya kurus dan tggi 180cm 😅 #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #ingintahu

2 Balas

normal puan..anak saya pun sama lahir 3.3kg..selepas 2 hari berat jadi 3kg.. sebulan check up baru dapat 3.9kg..then hari tu check up 2 bln naik mencanak 5.2kg..kalau ikutkan normal je sebab berat naik dari waktu lahir...lain baby lain cara naik dia..so kita as mom sentiasa pantau feeding anak😊😊untung puan dapat fully bf baby..mcm saya tak dapat nak fully bf sebab susu tak byk..mampu bagi mix je dekat baby..

Insya-Allah normal je sis. Baby saya lahir 2.1kg. Turun pergi 1.9kg. Lepas sebulan naik ke 2.7kg. 2 bulan 3.65kg. As long as berat baby naik 😊 Setiap baby kenaikan dia berbeza. Walaupun graf masih merah tapi nurse cakap ok je dah naik banyak sebab dia lahir pun kecil comel je 🤭