hamil luar nikah.

sy hamil luar nikah.dn bf nk brtnggungjwab.skrg dh 32 weeks.hri tu prgi scan dktr ckp due mgkin bulan 3 ni.sy xthu mcm mna nk bg tahu dua2 belah fmly psl ni.apa yg prlu sy buat.kawin dlu atau lahirkn bby ni dulu.kalau lahitkn bby dlu,bleh ke bin/binti kn si ayh nya?tolong sy?

16 Balas

Maaf tumpang tanya. Andai kndungan dlm 2bulan mcmtu. Pastu nikah. Sah ke tak ya?

5y ago

Ya betul . Rujuk yg lebih pakar kalau ragu ragu

Anak saya pun bakal berbinkan abdullah, redha je sis. Walaupun kesian anak

Nikah dulu habis lahir baru nikah lagi secara sah ntok diri kite nanti

5y ago

kna nikah lagi skli? knpa plk

Untung bf nk brtnggungjwbb, due saya pun bulan 3 ni , skrg 34w

5y ago

Scan girl tp rmai kata boy 😂

Tak boleh sis. Kena binkan dengan Abdullah.

Boleh tgk dkat post sy sis

5y ago

AL-KAFI LI AL-FATAWI : SOALAN 293 (17 JUN 2016 M / 12 RAMADHAN 1437 H) SOALAN: Maaf ustaz, persoalan sah ke pernikahan di antara wanita yang mengandung iaitu anak zina dengan lelaki yg menghamilkan nya. Kerana saya dapati banyak dalam Facebook di post kan mengenai isu ini di antaranya nikah itu tidak sah untuk perempuan yang sedang hamil anak zina . sehingga lah anak itu di lahirkan.mohon pencerahan ustaz. memandangkan ada antara kenalan saya baru saja bernikah dalam mengandung anak zina dengan lelaki itu.di mana sahabat saya sedang mengandung 4 bulan semasa pernikahan itu.terima kasih ustaz. JAWAPAN: Waalaikumussalam wbt, Perkara ini khilaf dalam kalangan ulama. Dalam mazhab al-Syafie pernikahan itu sah: “Jika seorang lelaki mengahwini seorang perempuan yang hamil daripada perbuatan zina sahlah nikahnya di sisi Abu Hanifah dan Muhammad (bin Hasan al-Syaibani), tetapi tidak dibenarkan dia menyetubuhi isterinya itu sehingga dia melahirkan anak, supaya dia tidak menjadikan airny