Breastfeeding baby

Sy full bf baby, susu bdn pun mmg byk. Ada x mommy yg mcm sy, kita bgi baby nyusu kat nipple sblh knan lpas bbrpa saat baby hisap, susu kat sblh kiri pula melimpah kluar. Bila dah kluar sy tutup je guna kain utk elak baju basah, tiap kli nak bgi baby nyusu msti gitu, ibu2 ada tips x #ingintahu #SeriusTanya #SeriusTanya #bantusharing #firstmom #firstmom

3 Balas

Memang akan macam tu sis.. Tu orang panggil let down reflex / milk ejection reflex. Setiap kali baby hisap je, dalam 5-10 minit susu akan menitik. tadah guna milk collector. Atau pakai breastpad.

Sy mcm awk lps 1-2 minggu bersalin, sy tadah guna milk collector, kadang2 sy pam klo rajin, tp setiap 1 jam sy df bby so x jd dah mcm tu, sbb klo biar lama bby x hisap mmg susu akn melimpah

beli milk collector. tadah dan simpan.