Rasa contraction

Hi, sy first mom. Org ckp contraction tu rasa mcm senggugut. Tpi masalah nya sy tak pernah rasa senggugut. Setakat period pain biasa2 je. Skrg ni sy dh 36w. Sejak 3 hari ni sy rasa mcm senak perut pun ada. Mcm period pain pun ada. Sebelah kiri je. Sakit tu berpanjangan. Tpi sakit yg boleh tahan lagi laa. Tapi masalah tak selesa laa. Sy pun dh start setiap hari mesti sekali berak. Sblm ni sy mmg jarang sgt berak. Btw, baby aktif mcm biasa. Gerak 10x kali mcm biasa. Adakah tu contraction atau normal utk rasa mcm tu sebagai persediaan bersalin nanti?

2 Balas

Kalau real contraction dia akan makin kuat n makin kerap gap dan terus bersalin sis. N serentak dgn pressure sakit pinggang belakang. On off sakitnya, kejap sakit kejap hilang, sampailah kita nk pegang phone pn xboleh dh. Sy rs tu false contraction atau mengeras. Tanda2 nk dkt bersalin. 😄

6mo ago

ok noted sis. tq menjawab. yg false pun dh tak boleh tdo. mcm mna nk hadap real nnty 😅😅

saya start rasa contraction 35w n sekarang saya dah selamat bersalin on 36w 19/10 tengah malam 🤣 n dah complete dexa sebelum tu 🤭

6mo ago

start ketuban leaking non stop 34w pergi hospital jalan dah bukak 1cm terus doktor cakap baby pprom. kena tahan ward, on antibiotic 4 kali sehari n dexa 4x selama 2 hari. tapi ketuban still leaking. n dah mula2 rasa macam sengugut tu on 35w tapi memang sangat2 sakit tapi on off n baby dah start mengeras sikit2.. then doktor decided induce on 36w 18/10 (7.30am) terus sakit.. masuk labour room pukul 9.00pm then beranak pukul 12.56am (vacuum)