Luka Jahitan

Sy bersalin normal tp vacuum.. Doc x bgtahu luka sy berapa degree.. Dpd awal bersalin sy agak renyah sbb uruskan anak, warded sbb kuning, dah balek rumah, kena follow up kk.. Sekarang pantang dah 21 hari, darah nifas dah nak kering, tinggal sikit² jer.. Tapi luka jahitan belum baik.. Sy check dlm cermin, benang masih ada.. Ada x mommies yg macam sy?#pleasehelp #firstmom

5 Balas

Hi awak. Sy pun sama, vacuum. Tanya doc koyakan dia tak bagitahu. So sy tgk dekat buku pink kita. Dia ada tulis kat situ. Sy punya 2nd tear degree. Sama macam awak, agak renyah sbb urus semua sendiri sbb pjj dengan husb. Ni hari ke 15 pantang. Sy pun jahitan masih ada, cuma berani pegang kat bahagian bontot rasa ada benang lagi. Kat bahagian bawah tak berani nak pegang atau tgk 😅.

8mo ago

Aaaaa takutnyaaaa nk tgk 😭😭 yg dekat bahagian miss v tu yg sy takut nak tgk. Dekat area bontot tu ada benang yg dah tanggal. Awak still rasa sakit or ngilu2 tak ? And darah nifas dah kering ?

saya bersalin kali pertama jadi mmg ada gunting sikit. lepas 30 hari baru benang betul2 hilang. nurse pesan kena make sure utk basuh dengan tangan kat kawasan luka dengan hati2, tak cukup lalukan air saja.

8mo ago

Betul, sbb boleh kena infection kalau x cuci betul² bersih.. Lagi satu ubat kuning x pernah miss.. Cuma mungkin naseb sy jahitan lambat baik.. Alhamdulillah hari ke 26 berpantang, benang dah tanggal.. Cuma maseh confuse, nurse kata benang jenis serap/larut, tp sy nampak benangnya luruh, cuma bila pegang, dia reput, macam boleh hancurkan dgn jari..

saya macam awak jugak, anak vacum and saya kena gunting sampai ke bontot. dah pantang hari ke 26, darah nifas dh kering dah tapi luka jahitan masih belum full recover. benang masih ada lagi🥹

8mo ago

Makcik sy suggest minum jelly gamat, sbb dia baru lepas accident, jari dia dagingnya hancur cket, sampai nampak tulang.. 🥺Dia minum jelly tuh cantum elok isi jari dia.. Sy pown baru nak cuba, sbb risaw luaran baik, tp dalaman belum.. Darah nifas maseh ada cuma x byk..

Saya pantang hari ke 24 , baru satu benang je luruh normal ke erkkk ? Ngilu tu masih ada , first time so kne gunting kt bawah hmm

8mo ago

normal ja..tgk luka dh cntum ka atiy2 lg ya...

Maaf lain jawapan, tapi sy nak tanya since anak vacuum kan? Kat kepala anak masih ada kesan vacuum ke?

8mo ago

Masa lahir jer nampak cket, lepas 4 hari macam tuh dah x nampak sbb vacuum sedut x kuat sangat, cuma bantu tarik sambil kita push.. Dekat buku anak/pink ada tulis berapa tekanan vacuum kalau x silap.. Maaf jugak kalau jawapan sy kurang membantu.. 🙏🏼