Suppliment Trimester 1 - cukup ke filic acid saja

Sy 3rd pregnancy 5 minggu 3 hari. Anak 1st dh 2 tahun lebih.. yg kedua bulan 9 tahun lepas sy buat d&c atas nasihat hospital swasta pada usia 8 minggu sbb katanya molar pregnancy (tp pas d&c baru tau bukan molar. So ni citer sedih lain 😅). So yg ni sy br tau preggy. Semalam jpe doktor, doktor ckp just amik folic acid jek tuk 12 minggu pertama. Sy mcm risay plak kalo x amik supplements lain sbb usia sy dh 40. Sis smua rasa mcm mana ya? #fyi sy x scan semalam sbb sy xnk risaukan diri kot2 x nmpk kantung. Doktor soh dtg balik scan lg 3 minggu #bantusharing #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Folic acid okay, jgn risau. Nanti dah buat buku nanti misi akan suggest supplement apa utk puan. Jgn banyak fikir, tenang. Anggap je yg sebelum ni mmg Allah dah tetapkan bukan rezeki puan. InshaAllah semuanya baik2 je fikir positif ya😘

1y ago

insyaallah.. baek.. harap smua baek2 jek.. tq dear 🥰

kalau nasihat doc pun awak risau, kami yg biasa2 ckp itu ini awk tkrisau ke😅 sptut awk dgr ckp doc lg. yg rawat yg smbut anak , doc jgk😅

1y ago

hahaha.. bukan percaya uols tp x percaya doktor.. cuma nk dptkan 2nd opinion sesiapa yg maybe ada pengalaman yg sama.. maklum lah, 2nd pregnancy sy dsebabkan percaya bulat2 cakap doktor, saya ter "terminate" (d&c) health pregnancy sy 😅 walopon hospital dh minta maaf, tp kesannya masih ada.. hehehe

makan folic acid dgn healthy food mcm buahan buahan je lah dulu . situ pun dah ada banyak vitamin. nak lebih2 kang badan tak suai plak. 😅

1y ago

btl gak tu kan.. baek.. noted and thanks for the advise dear 🥰

mmg mkn folic acid je. lain2 xperlu nk2 lagi yg x diiktiraf and without doctor consent. nnti kalau perlu doctor yg bagi.

1y ago

tu lah.. takut gak nk amik supplement sebarangan kan.. tp tkt gak mcm x cukup suplement 😅.. xpalah, sy mkn folic asid hek lah.. heheh.. thanks dear for the advise 😊

Time jumpa doktor tu x terus scan ye sis? Tp xpe je.. Makan je folic acid dulu..InsyaAllah semua baik2 sahaja

1y ago

x scan dear.. sbb sy takut risau.. doktor mula2 advise to scan, tp sy bgtau doktor xnk jadi mcm last year, scan 5 minggu x nmpk apa2, pastu sy terus jadi stress 😅.. so ni doktor soh datang lg 3 minggu tuk scan.. thanks for the advise dear, insyaallah harap smua ok.. 😊

asd folic shj dh cukup utk 1st trimester

1y ago

baek.. noted.. thanks for the advise dear 🥰