GDM dan Mild Anemia

Stress jaga pemakanan lepas dpt tau kena GDM 2 minggu lepas.. bukan setakat makan utk naikkn blood hb, tapi dalam masa yg sama kena kawal pengambilan pemakanan jugak utk control gula dalam badan.. ne kali ketiga da nak kena repeat BSP test.. kalo tak pass lagi, kena on medication da.. nak salahkan musim buah pun tak dapat, sebab diri sndiri susah nak kawal craving.. tapi nurse ckp, faktor umur jugak.. hmm ada tak moms yg senasib? Bertabah la yer.. tinggal 2 bulan lagi kita da nak beranak.. #firsttimemom

2 Balas

jambu batu,pucuk paku,ikan bilis,hati ayam bantu naikkan hb,tp tiada gula. elakkan buah²an sebab tinggi gula. buah naga pun ok,tp pastikan cek gula sebelum makan dan 2 jam selepas makan. kalau gula tak naik lebih 2mmol,maknanya buah tu sesuai. amal.low carbs no sugar utk bacaan bsp cantik. sy dr awal trimester ada gdm,tp sy buat benda ni. sampai nak bersalin masih gdm on dc. kawal makan sis,abaikan buah² sedap tu.

saya pun mcm awak. cuma dh treated saya punya anemia from 10.2 naik 11.1 saya makan kurma, iberet folic amik 2 kali 1 hari. and snacking makan jambu batu. pagi malam 1 sudu pati delima. saya kawan makan juga. alhamdulillah berkesan