Anak luar nikah

Slmt ptg semue. Maaf ye. Sye cume nk bertnyekn pndpt. Byk jgk respon dri ibu yg senasib dgn sye. Blh x sye nk thu, mcm mne awk2 semue ade kekuatan / kumpul kekuatan tuk memberi tahu fmly sendiri? Sbb sye sendiri trauma dgn fmly sendiri. Mak educated. Ayh lawyer. Walaupun dorng da bercerai lme. Msing2 jenis yg x prnh ngaku dorng prnh buat slh. Always right. Jenis jge air muke. Membuatkan sye jdi fobia dgn fmly sendiri. Sye ank tunggal. Lelaki tu, MIA. Sye hnye crite pde sorng lgi ex sye. He willing to be the father, amek tggjwb sume. Currently, my condition da 6 months. Fmly x thu, since sye x de courage tuk bgithu, plus cant imagine respond fmly once they know. Mcm2 sye da alami, rse nk suicide, ggr, pinjam loan, rse nk report polis, nk lari rumah, stress test pun ckp case sye ni ptut refer ke psychiatric da. Mohon ade nsht yg blh mmbkr smngt sye, atau sebarang cdgn yg sye blh buat dri skrng? Sye x register ape2 lagi tuk bby even buku pink pun x buat lgi. #firstbaby #pleasehelp

5 Balas

first . jangan berniat nk gugur kn bby🥹pegi klinik buat jer buku pink. nurse takkan judge apa apa pun . kalau ade tahan je kena kuat demi bby. kat buku pink akn ada tnda ibu tunggal and akn dirujuk kebajikan . utamakan bby dan kesihatan dri sendiri sbb jd ibu bnyk risiko dri segi kesihatan . smua berubah 🥹🥹 pasal family , kita kena berani hadap . sbb ayah bby pn nak betanggungjawab tk perlu risau . parents kita memang akn rasa kecewa and marah tp diorang tk boleh buat ape . dari situ la kita ubah smua. jaga bby , buat surat nikah . jaga dri sendiri. paling penting kuat kn mental . jangan malu and jngn takut smpai nk buang bby 🙏🏻. Sya bagitau sbb sy pun melalui benda ni dari first ada bby smpai skrang masuk 6 bulan. so far , sekarang okay . surat nikah jpn pn bru kluar . family agak kecewa tp okay jer sbb first cucu 😊

1st, awk pg kk or klinik swasta utk bukak buku pink. and checkup kandungan. dh settle tu semua, bagitau dkt mak or ayah yg u plg selesa nak bercerita. and u rapat. apa jadi lps tu kena terima la. kalau xde tmpt nak pg, boleh search pusat perlindungan wanita yg terdekat. boleh stay situ sampai bersalin. and plg penting awk, tolong bertaubat. jgn dekat dgn zina lagi dah. psl lelaki tu, dia mia bia kan je. kalau laki lain nak bertanggungjawab rasa nya x perlu. sbb consequences dri tu boleh buat mslh jdi besar kalau gaduh, ungkit mengungkit, and so on. yg kesian nnti dkt ank dgn awk. penting waris tau sbb masa bersalin nnti mak or ayah yg kena discharge kn awk. and interview dgn jkm. nak tau condition awk, mampu or x nak besar kan anak tu. lps tu tolong belajar nasab2 tentang anak luar nikah.

2y ago

jgn risau, kalau awk ckup umur report polis x boleh buat ape2 melainkan amek statement je. kalau x ckup umur polis akn caj kes rogol. even pon suka sama suka. bagitau parents yg awk nk duduk rumah perlindungan supaya xde kes2 lain nnti. dorg akan faham je. yg penting bgi tau. and rancang sekali masa depan awk. apa yg awk nk buat lps deliver sume. sume tu kena bgitau parents. anak mcm mana nak bela ke nk bgi jkm uruskan ke and so on.

saya pun mcm ni sis..mula2 takut nak bagitau family tapi saya kuatkan semangat bagitau jugak..Alhamdulillah family saya boleh terima dan jaga saya dgn baik..Saya akan bersalin maybe bulan 12 ni..Saya sarankan sis buat buku dulu sbb tu penting skang supaya sis tau keadaan kandungan sis.Slow talk dgn parent sis.Insya-Allah dorg akan terima..Semoga sis kuat ya.

Bgthu tahu ibu bapa.. Benda dah jadi tak ada guna nak marah2. Ibu bapa educated boleh berfikiran terbuka..kadang2 mereka boleh fikir mana silap nya mereka sbgai ibu bapa mendidik Anak2.. Xboleh salahkan awk seorg.

sis try contact fynn jamal. maybe dia boleh bantu