Assalammualaikum semua.. saya nk tnya sikit.. baby saya dari malam tadi kurang gerak .. knp ya ?

Skrng usia kndungan 26 minggu.. pagi ni pun bby kurang gerak.. perlukah saya pergi ke klinik ???

3 Balas

Waalaikumsalam Puan. Sy pon wktu week 25, baby kurg gerak. Sy perasan dlm seharian, mmg slow prgerakan. Sbbkan risau, esknya sy cek kat klinik swasta. Alhamdulillah baby ok kata dktr. Ada byk faktor dr kata sbb bby kurg gerak wktu2 usia mcm tu, mgkn sbb kurg mnum air, ibu terlalu byk bgerak pn bleh jadi faktor juga. Dktr kata, klau usia2 sblm 28 mcm tu, dpt rasa gerak 2 3 kali shari tu masih ok. Yg perlu diperhatikan betul adalah prgerakan/tendangan baby wktu kandungan usia 28. Tp kalau awl2 ni Puan risau, better check ja kat klinik swasta atau krjaan. Sbb kn kdg faktor kita berbeza2☺️ Pa pun, kita doa byk2

Fasa 24-27 minggu fasa baby membesar dan banyak tidur, kalau sehari tu kita dapat rasa dia gerak 2-3 kali tu baby okay je. Pergerakan yang betul ii kita kena alert pada 28 minggu ke atas hingga waktu bersalin. Catat ya buku pink untuk tendangan 10 kali sebab penting. Sebab kita nak tahu kualiti tendangan baby sepanjang trimester-3. Kalau nak rasa baby gerak cuba makan manis, minum air sejuk.

kalau rasa something better g klinik terus ,jgn tangguh.