Alahan @ Anxiety??

Siapa pernh alami..semalam xleh tdo,pstu rasa mual/loya..bila nk muntah kuar angin sendawa je bnyk, then tibe2 jntung laju smpai 125-130..sy jd panik la sbb ingt pernh kne anxiety,rasanya sy xde ambk sebarang kafein..sblm ni pernh jntung laju klau ambk kafein..tpi sepnjng pregnant mmg xambk ..pastu sy mnum air suam bnyk2, auto sendawa n kentut..then hbeat normal blik..pstu sy baring, tiba2 munth air n rasa masam2 pahit..sy keliru tu alahan ke anxiety 😥 #firstmom #pleasehelp skrg dh 9w lebih

1 Balas

most probably sebab angin banyak dalam badan sis, tu yang buat macam tu. saya time pregnancy sebelum ni pun macam tu. tak boleh tidur, terfikir bukan2, menangis sendiri tengah2 malam, dada berdebar etc. bila angin banyak, dia boleh mimic simptom anxiety. bila datang anxiety, kita tak boleh tidur, cemas etc, keradangan makin banyak dalam badan, buat badan makin berangin. dia akan jadi a vicious cycle. kalau tak dirawat cepat, risau nanti boleh jadi makin teruk. kena kurangkan makan benda2 yang buat berangin, buat radang, banyakkan minum air panas/suam, banyakkan halia blackpepper dalam masakan untuk bantu keluarkan angin dari badan. bila datang mcm tu minta suami ke sesiapa urutkan sikit dengan minyak, tapi avoid kawasan perut dan ari2. moga cepat sembuh sis 💐💐💐

7mo ago

angin tu. bila pregnant sistem penghadaman kita slow down, tu yang buat badan banyak berangin. kena make sure minum air banyak dan sayur buah kena cukup juga, supaya senang membuang. kalau tak, makin teruk juga nanti.