Ingin bertanya

Siapa kat sini yang ada pengalaman luka jahitan bersalin normal tu sakit kalau membuang air besar? Saya dh bersalin 1 bulan 3 hari, bersalin 23/5 haritu. Dia sakit kejap je denyut2 pedih2 dlm berapa minit hilang la. Tp stiap kali buang air besar mmg akan sakit kt tmpat jahitan tu. Adakah sbb tmpat jahitan tu dkt dgn lubang punggung kita? 😅 atau sbb jahitan dlm masih tk sembuh lgi? jahitan saya dh elok kering tak sakit tapi kalau membuang je mesti sakit kt situ kejap lpstu dh ok #SeriusTanya #ingintahu #Sharing_dong_Bund #bantusharing

1 Balas

takde pengalaman tapi boleh jadi sebab ada scar tissue kut? scar tissue keras sikit banding tisu kulit/otot biasa jadi bila otot area situ nak stretch untuk buang air besar, dia takleh ikut stretch, tu yg buat sakit. possibly lah. sis cuba buat scar massage tengok ada membantu tak.