Saya da selamat bersalin, normal tp vacuum. Bawah siap kena gunting.

Siapa ada pengalaman sama, berapa lama luka/ jahitan bawah kita ni nk recover? Start hari kedua alahai boleh tahn sakit..huhu #lukabersalin

2 Balas

Alhamdulillah, tahniah awak😊 Saya pun sama. Bersalin normal (vacuum), episiotomy 2nd degree tear. Pengalaman saya sendiri, sebulan baru betul2 pulih. Tapi alhamdulillah tak rasa sakit sebab gynae ada bekalkan few medicines. Hari checkup untuk first appointment after deliver, gynae saya kata luka jahitan semua dah okay, cuma bengkak sikit. Surprisingly saya tak rasa sakit hehe. So dapat la antibiotic. Ini pengalaman saya la. Family members saya semua less than a month dah luka jahitan tu dah elok. Dalam 2 minggu macam tu.

12mo ago

Tq awak… sy rase nk nangis je bila pikir sakit bawah ni.. nak2 at the same time tgh cuba nk fully bfeed baby.. time malam Allahu..sakitnye la hai atas bawah …. Sy doa kalau ni jalan terbaik Allah nk bagi sy dan dpt hapus dosa2 sy, sy terima… tp aduii bersabarlah wahai badan dan hati..

Kalau vacuum memang perlu gunting lagi ke😵‍💫😵‍💫 risau pula😅 anak first ke sis?