Kandungan 14week minum ubat kencing manis Apakah effect besar akan kita dan baby dapat 😩

Siapa ada pengalaman minum ubat kencing manis pada kandungan 14 minggu effect dia mcmna ? sangat2 bahaya ka? Saya baru klinik nurse , nurse pun bagitau kandungan baru 14minggu sdh minum ubat kencing manis.. sdh try diet tp tinggi juga , kadang sampai sy hypo kalau terlampau jaga makan dan diet..setakat ni kalau bsp paling tinggi selepas makan malam 5.9 Sebelum sarapan dan masa berpuasa tuu 4.6 , Selepas sarapan 5.1 , Selepas makn tengah hari 5.5 selepas makan malam 5.9 .. saya sangat2 la risau dengan kandungan saya ni.. adakah berbahaya.. mcmna kita nak elak kencing manis semasa mengandung ni.. apa tips untuk kurangkan gula dalam darah ni.. stress saya ibu2 sekalian .. saya takut apa2 terjadi..ttc 10tahun #bantusharing #pleasehelp

5 Balas

saya mkn ubat kencing manis metformin.. dr usia kandungan saya muda lgik.. sbb saya mmg diabetes.. so sbelum pregnant mmg sda mkn ubat..smpai lha saya pregnant.. on jaa ubat..skg daa 18w6d.. okay jaa 😊..ikut jaa nasihat doktor.. lgik bahaya jika gula tinggi dan tidak trkawal dgn ubat.. efek sma baby lgik besar.. 😊

jgn risau sis...sy pun mkn ubat kencing manis...smlm sy pergi jmpa docter utk check kandungan 20w docter ckp smua ok jer asal kita pandai kawal pmakanan kita...smlm scan bby sgt aktif cma blm dpt tgk jantina sbb bby blm mau tunjuk hihi

bacaan bsp awak cantik ja..kalau dr suruh amik ubat kencing manis gdm..ok ja x dak masalah untuk kandungan .saya pun gdm jugak dari kandungan pertama,smpai kandungan yg ke tiga sngkut gdm..alhmdulillah bby sihat jaa...

Kalau risau cuba control pemakanan n sambung mkn lepas 20weeks. Bg sy ok je.

2y ago

Sis saya pun kandungan pertama and ttc 12 tahun..Saya pun ada gdm siap kena insulin lagi sis..Insyallah semua akan ok..Bacaan gula saya lagi tinggi dari sis..Bacaan sis tu kira cantik dah tu..

bukan ke bacaan awk ni ok? tak boleh lebih 7.8 kan?

2y ago

itulah..mgkin yg post pertanyaan ini terlalu risau.. saya pn sangkut GDM diet control...Redha shaja.Allah izinkan berlaku pasti bersebab..nak bg kebaikan kt kita utk less /cut sugar intake..Its okay..layan sahaja. :)