GATAL GATAL

Sesiapa ada pengalaman gatal ii time pregnant ? Dekat tapak tangan n celah jari dia naik biji ii kecik yang ada air tu pastu ada jugak badan kaki semua ada . Normal ke sebab hormon orang mengandung atau tak normal ?

8 Balas

Saya tgh alami skrg. Sejak 36minggu. Memula kt perut je. Lama2 merebak pulak kt kaki tangan gatal sgt duk menggaru. Ada biji2 merah2 then gatal betul. Bila dh nikmat menggaru tu mmg pastu merasa nikmwt pedih pulak la 🤣🤣🤣 ni alang2 dkt hosp doktor bg ubat krim sapu tp steroid lah.. tu pun bru guna 2x then baca org ckp steroid tk elok terus was2 nak pakai ke tak 😓 org ckp lps mengandung hilang sendiri gatal2 ni huhu

2mo ago

Ye la tu sama , gatal dia memang takleh bawak bincang . Saya hari selasa depan kena pegi hospital 35week , doktor nak check sebab baby besar 3kg

Sy masa preg anak pertama, kandungan 5-6bulan ada gatal2 mcm ni jg.. berbiji2 tapi lepas 8bulan ke atas dia hilang sendiri. Preg yg kedua ni, pernah gatal2 dekat celah ketiak di awal kehamilan tpi x berbiji lah.. sy stop pakai pewangi baju & cari sabun yg lembut di kulit.. rasanya sbb hormon kot..

x sure la knpa tpi sya ada masa awal" mngandung...skrg dah 37 week.....gatal sgt" tpi dah lama" pndai hlg sndiri juga...tpi jgn biar laa kna rawat...pkai calamine lotion...masa sya kna sya mandi dgn air garam bukittt....beli ja garam bukit atau garam Himalaya yg warna pink tuu

2mo ago

wlcm sis...sya kna masa bawah 20 minggu x silap...sis try pkai calamine lotion....sya pkai xda la sembuh trus tpi bole kurangkan gatal

Saya pun kene. Doktor kata PUPPP. I sapu snow white lotion sebelum tidur. Alhamdulillah getting better tapi dia naik tempat lain pulak. Biasalah selagi tak beranak, selagi tu lah problem macam2. Tabah je laa sis.

Saya dari 4weeks sampai 30weeks gatai2, masuk 31 weeks alhamdulillah hilang sendiri. Sy pakai losyen ja.

Saya pernah kena dia punya gatal tu takleh tahan sampai main cocok air bia keluar..kulit kering kot

sama mcm sy sis.. mmg hormone mengandung.. p klinik mintak ubat..

not sure.. better tny doktor