Bakteria E coli

Hi semua.. sy nak share pengalaman sy..anak sy 3 bulan lebih..satu hari dia berak 5,6 kali.. sy google dan dapati ada yg mengatakan ia normal bila minum susu ibu..sy tak ambil apa tindakan sehingga baby demam panas sehingga 39.9 .. dia kerap menangis .. sy pergi klinik,doc kata demam panas atau influenza.. doc bagi ubat masuk ikut punggung.. balik rumah sy lega demamnya dah turun.. selang 5,6 jam suhu dia naik balik..sy bagi lagi ubat..sehingga hari kedua masih panas sy bawa pergi hospital..rupanya bukan influenza tetap kuman dalam usus dan darah.. kuman e coli..doc kata kuman ni boleh merebak ke usus,hati,otak..selama 7 hari baby sy diberi antibiotik..sekarang ni alhamdulillah dah normal..ada orang kata punca air filter..dan org kata baby bawah setahun patut masak air atas dapur..sy tak pasti betul atau tidak.. jika ada pengalaman yg sama boleh share dgn sy.. terima kasih semua..#bantusharing #firstmom #firstbaby

3 Balas

anak sy pernah cirit birit,cepat² sy bawa ke klinik jumpa Dr. dah buat ujian makmal utk,tapi tiada rotavirus atau ancaman lain. mungkin disebabkan oleh pengambilan antibiotik memandangkan masa tu anak sy batuk dan perlu on antibiotik selama 5hari. setiap masa sy pantau keadaan najis,cair atau ada isi dan warna najis. kalau sy tak sedap hati masa tu memang ke klinik atau hosp la sy bawa anak. sy sejenis ibu yg paranoid bila berkaitan anak. tak kisahlah anak dah besar atau masih baby,sakit je sy akan bawa ke hosp atau klinik sampaikan sy rasa staff kesihatan dah bosan tengok kami anak beranak. hahahaha. btw, sy bagi anak sy minum air filter yg dimasak atas api mendidih 100°C supaya kuman dlm air semua mati. at least sekurang-kurangnya sampai baby 2 tahun lebih. ada Dr bagitau air filter yg mahal mcm coway dsb pun kurang sesuai utk bayi. air mineral dlm botol pun sama. paling sihat dan selamat air masak la

Sy pernah baca mmg ramai org kata air cuckoo coway mmg tak sesuai guna utk bancuh susu baby. Sejauh mana kesahihannya sy tak pasti tp mungkin juga betul

Ni betul, bancuh apa2 kene air masak mnggelegak