Anak batuk

Hi semua. Saya nk tnya baby sy 2 bulan lebih dia kerap batuk. Apa punca ny ya? Sy ada tanya dokter kt KK itu hari tp dokter tu x ckp apa2 pun pasal batuk ank sy. Kalau dia minum susu mesti muntah balik lpas tu batuk2. Skrg ni ank sy dah x muntah lepas minum susu. Cuma batuk ja. Boleh cerita x pengalaman mommies kt dalam ni brkaitan baby batuk? Dan apa solution mommies? Terima kasih #ingintahu #seriusnanya #bantusharing #pleasehelp

2 Balas

Bby saye dulu pun selalu jugak batuk berkahak setiap kali nak tukar bulan. Bile jumpe doc, doc suruh setiap kali susukan, atau lepas mandi buat percussion. Then doc cakap kalau tak keluar kahak ikut mulut, kahak boleh keluar jugak melalui najis. Mommy rajin2 buat urutan kat baby. InshaAllah. Lame lame batuk bby hilang. Saye dulu tengok utube or tt untuk urutan2.

Kita sama sis. Baby kerap batuk lepas menyusu. Muntah pun ya juga. Tapi sekarang muntah tu dah berkurang. Alhamdulillah. Saya risau bawa jumpa doc tapi doc kira pernafasan ok je. Buat xray pun keputusan okay. Tapi sampai sekarang masih batuk kalau lepas menyusu.