Tiada alahan normal ke?

Hi semua. Saya baru pregnant 6 minggu. Nak tanya ada ke mommies yang tak ada simptom/alahan apa-apa macam normal je? Saya baru first time pregnant. Tak ada alahan ke apa. Cuma kaki kadang cramp (betis/peha),sakit pinggang, kerap buang angin tu je. Normal ke? Saya risau sebab tengok kawan semua ada alahan lah apa tapi saya macam biasa. Saya hari-hari search dan risau fikir takut kandungan saya bermasalah ke apa sebabtu takde apa-apa 😭😭. Saya harap sangat apa saya fikir ni tak betul takut sangat sebab first time memacam fikir. #firstmom #pleasehelp #firstbaby

11 Balas

Ya Allah awak beruntung sgt2 x de alahan nie tau. yg mana ada alahan siang malam saja yg faham perasaan tu. penat keluar masuk toilet, penat2 makan x sampai 1 min terus muntah, penat badan lg, penat nk adjust badan yg tgh terima org baru dlm rahim kita. sakit2 badan lpas muntah tu. x de apa2 awak. ramai je mummies preggy x de alahan n kandungan mereka sihat dan sempurna. fikir positive saja. cramp, sakit pinggang tu normal.

Sama macam saya jgk. Saya tak ada alahan. Sakit gitu mcm awak jugak. Sampai saya asyik check upt tiap hari betul ke saya pregnant ni🤣 sebab nak gi klinik mcm lama je nak tunggu takut nampak kantung je. Tapi baru baru ni saya pergi klinik alhamdulillah 7w dah ada jantung baby tapi nanti kena pergi klinik lagi scan sebab masih awal😄

Sye pon tiada alahan mase anak pertama dlu. Jalani hidup seperti biasa jee. Hihi. Ingat lagi mse anak pertama dlu sye kuat makan durian. Org kata durian tuh tajam. Alhamdulillah mse tuh kandungan sye okey. Bagus lahh klo tak ada alahan. Lagi senang nak buat keja seharian. Tak yah pening kepala. Hihi

alhamdulillah ibu takde alahan. sy tgh hamil anak ketiga alahan yang paling pelik dari sebelum ni😅. Yang kesukaan semua tak blh makan. Nasi, ayam, bersantan, telur, kuah spegeti bolognese, bau tumis², bau nasi tgh masak dll. Pengalaman yang baru dan mencabar sikit.

Saya anak pertama 3tahun lepas mmg xde alahan pun masa first trimester.. masuk 2nd and 3rd asyik muntah je, makan apa muntah makan je muntah.. skrg anak prgnant anak second, belom check upt dia dah mual dulu 😅 lain2 stiap pregnancy, best betol dapt pengalaman ni

Saya punya alahan pun tak teruk jugak. Takde muntah. Cuma kerap loya je. Alhamdulillah now dah masuk minggu ke 6 tak kerap mual dah. Selera pun makin bertambah. Kalau dulu takut tak lalu masuk dapur. Sekarang boleh masak dah 😂

saya pon baru 6weeks ,, kandungan pertama,, sama jugakk takde alahan ,, cume selalu buang angin ,, kencing ,, sakit pinggang dan sakit perut macam berangin ,, risau jugakk .. mintak pendapat yee semua ,,,

Bestnya sis. Bagus laa kalau takda alahan asalkan baby membesar dengan sihat. saya ni anak no 3, masih alahan sama macam sebelum.

Saya masa 1 pregnancy pun takde alahan sampai kdg2 terlupa tgh pregnant 😅 Harap2 kali ni pun takde alahan lah

normal kot.. sy dh 6w 6dy xade alahn... mkn mcm biasa tpi husbnd yg dpt alahan tu😅😅