Akaun bank / ASB /SSPN untuk anak

Hi semua, nak tanya mana yg lebih baik, menabung di sspn atau buka akaun bank untuk anak ye? Atau ASB? #bantusharing

2 Balas

Cara saya : lahir2 buka akaun simpanan sbb akau blh buka sejak baby lahir. So org bagi duit baby sy akan terus masuk dlm tu. Anak saya menginjak 6m sy terus buka ASB. Duit raya semua sy letak dlm tu. Setiap tahun sy akan make sure masukkan beberapa jumlah dlm tu sbb nak dptkan dividen. Duit ‘nafkah’ anak sy letak dalam saving akaun bulan2 rm50 la paling kurang. Dah lama sikit baru buka SSPN. Setiap satu ada tujuan memasing. Saving account untuk kegunaan anak / emergency, ASB untuk masa depan dia, SSPN untuk pendidikan dia. Ikut awak la nak divide kemasukan bulanan/tahunan byk mana. Split equally atau apa.

Anak first saya ada TH, ASB, yipee & sspn. Anak 2nd baru ada TH & Sspn. Belum sempat buka akaun bank lg. For me TH & ASB ok sbb dividen ok. Sspn biasa biasa je dividen tp boleh buka online dan buat masa ni macam masih boleh dapat penolakan income tax. Kalau awak mampu, buka semua akaun. Kalau nak buka 1 akaun je, akaun bank tu betterlah pilihan terakhir. Sebab akaun bank buat masa ni xnampak sangat keuntungan.