menjaga pesakit

hi semua. nak tanya, hospital kerajaan memang benarkan ibu mengandung untuk jaga pesakit terlantar di hospital tak? selama 24 jam setiap hari. ada kesan pada baby dan ibu ke?

1 Balas

utk pesakit yg terlantar boleh je sapa2 jaga. tapi antara awk larat or x lah. sbb bukan mudah nak jaga pesakit yg bedridden. nak angkat dia ape semua. nak kehulur kehilir buang air kencing pesakit lagi, nak tukar pampers lagi, xkn nk mntk tlg dgn nurse kan setiap kali nak buat tu kn, sbb selalu nya bila ada penjaga, nurse akan biar kan penjaga yg buat semua tu, kalau dpt nurse yg nk tlg buat kan sekali sekala alhamdulillah, kalau dpt nurse yg xnk tlg suruh penjaga buat sendiri jugak mcm mana? ibu mengandung x digalakkan utk angkat berat, and perlu dptkn rehat yg cukup, tido yg cukup dlm keadaan selesa. bila duduk hospital normally, kite akn duduk atau tido atas kerusi malas tu kan. so sgt2 high chances utk awk dpt sakit pinggang. even kite tdo dlm posisi yg kite selesa pon boleh sakit pinggang apetah lagi dlm posisi yg x selesa kan. kalau boleh mintak lah adik beradik lain yg jaga kan, bincang adik beradik, dan dorg pon kena faham jugak yg awk mengandung and perlu ke klinik utk checkup apa semua nanti. awk focus je dkt diri sendiri and baby. lagi 1 ibu mengandung ni mudah penat, nanti awk nak rehat pon x selesa, unless pesakit duduk ward 1st class or bilik.

11mo ago

alhamdulillah saya masa pregnant 7 bulan bawak perut besar duk ulang alik ke hospital untuk jaga mak yg terlantar . kalau ikutkan doktor mmg tak bagi ibu pregnant ni kerap ke hospital sbb mudah kena penyakit . sebabnya antibodi ibu pregnant ni lemah . saya banyak kali kena nasihat dgn doktor yang rawat mak masa di hospital, tapi masa tu saya redho dan tawakal , saya serah semua pada Allah..Allah tau niat saya nak jaga mak saya.lagipun saya hanya ada abang, kami cuma dua beradik. alhamdulillah baby dan saya takde apa2 yang terjadi.