Sangkut GDM kena check selalu ke?

Hi semua, minggu lepas saya disahkan GDM.. dah jumpa doktor n bakal ada appointment dengan dieticien.. tapi saya nak tanya, saya perlu check gula setiap hari ke? atau setiap minggu? sebab doktor n nurse tak pesan pun untuk catat bacaan gula dalam buku pink tu.. ada yang tau tak? #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp

5 Balas

Bergantung kpd keadaan gdm awk. nanti nurse akan bg tarikh tiap kali kena cucuk jari/ cek bsp tu.. awk boleh cucuk sendiri di rumah atau cucuk kat klinik. Sehari 4x cucuk. Ramai beli mesin tu je cek sendiri dekat rumah sbb malas ulang alik ke klinik

Tak perlu check setiap hari..sama ada 2 mgu skali atau sebulan sekali bergantung pd jenis GDM ..Nti bole tny semula pd nurse / doc yg berkenaan… tapi perlu monitor jika mommy ada tanda & gejala hypo/hyperglycaemia 😊

hi saya sudah 18 minggu vitamin apa yang bagus untuk saya ?

Setiap hari..kalau tak teruk maybe seminggu sekali..tgk keadaan

1y ago

ooh ok2.. noted.. tq ☺️

check sebulan skli je kalau klinik kk