Pergerakan baby

Hi semua. Kita kene kira pergerakan baby start 28 weeks kan? Normal ke start 24-25 weeks tu kdg2 je baby gerak. Kadang2 mcm takde gerak. Sbb kurang sgt rasa tendang ke apa. Start bila yg betul2 rasa kuat tendang tu ye? Sorry sy first time mom & baby ivf. Jd risau lebih sikit.

3 Balas

Hi, depends dekat isi kulit perut kita jugak kalau tebal kadang susah nak rasa. And kadang tu baby gerak je cuma kita tak rasa. Mcm saya waktu scan kepala baby ada bahagian kanan tapi dia x gerak then dr sarankan saya kluar kejap minum manis or jalan 15 minit saya masuk kali ke 2 kepala dia ada belah kiri tapi sepanjang 15 minit tu saya tak rasa dia berubah pergerakan pun.

Saya rasa depends ni. Lain org lain experience. Saya first time mom also. Currently 24 weeks. Saya dpt rasa baby gerak. Maybe saya sensitif so boleh rasa dia gerak quite frequent jugak.. and saya baby boy.. my gynae ckp mmg baby boy selalu aktif sikit.

kena fokus.. kalau ad rse sikit2 gerak tu kira normal.. cbe minom manis atau air sejuk