Bayi 1 bulan fm perlu minum brp ml ?

Hi semua, first time mom yg feeding baby fm , sebelum ni anak pertama memang fully bf sbb dia reject botol terus pda usia 1 bulan namun berbeza dengan adiknya kali ini, seawal first day dia awkward df dan utk check up pertama ternyata berat turun mendadak dan kuning naik. maka saya bertukar ke fm & sekarang dia mix feeding. cumanya saya pula kekok untuk fm dengan those bottles 😅 baby saya dah sebulan 10hari kalau ikutkan sukatan fm perlu feed 90ml dengan 3 cedok serbuk fm. masalah disini adalah dia sembelit✅ -- adakah saya perlu cairkan sikit fm ? dan dia seperti tidak puas minum, adakah terlalu sikit 90ml ? --- tetapi selalu lepas feeding dia akan vomit susu(adakah tanda terlampau banyak) ? berat baby sekarang 3.7kg , lahir 2.9kg.#ingintahu #SeriusTanya #bantusharing

2 Balas

kalau muntah tu mksudnya terlebih susu ..baby mmg nmpk mcm tk puas mnum sbb dia lambat rse knyg n tk pndai lagi nk tolak susu ...kalau sembelit tu mksudnya susu tak sesuai ..boleh try tukar susu lain ..susu tak boleh cairkan sukatan ...nti baby tk knyg n lagi buat berat baby menurun

klu dia vomit susu, kurangkan oz dan scoop susu. buat 2.5oz, air 80ml. gap 2-3hr