Persediaan ke hospital.

Hi semua. Boleh bagi cadangan tak untuk brg brg dibawa ke hospital. Btw, soon akan bersalin di Hospital Besar Melaka. Saya first mom tak tahu nak prepare mcm mana. Byk baca list tp ada yg berbeza beza. 😂 1. Selama di hosp, baby pakai baju dr hospital atau mmg kena bawa sendiri ye? Baju baby berapa helai ye? Baju lengan pendek atau panjang? Romper atau berbutang? 2. Pampers/barut/mitten&booties/kain bedung berapa pcs ya kena bawa? 3. Barang mandian&minyak utk baby perlu bawa tak? 4. Stokin utk ibu perlu dibawa tak? 5. Maternity bra perlu bawa tak? 6. Disposable panties perlu tak? 7. Maternity pad berapa ya kena bawa? 8. Baju untuk discharged ibu boleh pakai kaftan tak? Atau mmg wajib kena pakai baju biasa&cardigan&kain batik ye? #ingintahu #bantusharing #firstbaby #firstmom

1 Balas

1. Baju hospital. Bawa baju nk balik je lg senang yg berbutang. Terpulang sbb kita sendiri yg pakaikan. 2. Pampers bawa je sebungkus, wipes bawak yg besar. Mitten booties bawa je 2-3 pasang kot kotor boleh tukar. Kat sn ada kain bedung sendiri. Bawa kain lampin utk lelehan susu. 3. Takyah..kalau nk bawa pn cuma minyak baby mcm yuyi (contoh) 4. Bawa sbb lepas bersalin terus pakai 5. Bawak sbb senang nk menyusu. Bra lain xsesuai 6. Kalau pakai pad wajib bawa sbb darah byk kena tukar selalu. Kalau tak, pakai je kotex pants ke apa. 8. Pakaila apa pun janji senang nk menyusu. Kalau kaftan kena ada zip menyusu kalau tak takkan nk selak dari bawah. Pakai je mcm mana pn ok je asalkan selesa utk perut kalau czer n kalau normal jgn pakai skinny pulak tak selesa nnt.