ubat mengandung

semalam saya mula makan ubat folic acid, vit c,vit b dan ubat wrna coklat(tak ingt nma ubat) , mula dr smlm sy mkn dan hari ni, slps mkn ubat msti sy rsa mual dan pening sangat . ada para mommies mengalami bnda sama dan tahu kenapa? sy mkn ikut arahan dr doktor #pleasehelp #ingintahu

7 Balas

sis mkn wktu bila ye ? klau sy ambil wktu mlm sblm tdo .. sblm ni sy ambil tngahari tpi slalu pening & nk muntah,bnyk yg suggest ambil wktu mlm sblm tdo, so xdelah Rasa pning² nk mntah sbb bwa ke tdo trus, so far okay je smpai skrg

7mo ago

ok sis . lps ni sy cuba mkn wktu mlm sblm tdo . tq for info

yang coklat tu ferrous fumarate rasanya. tablet zat besi. selalunya ubat ni yg buat loya dan pening, sebab badan kita susah nak hadam. saya makan sebelum tidur, lepas telan terus tidur, supaya tak sempat nak layan.

7mo ago

tq for info sis

saya mula2 dpt zincofer.tkboleh telan.muntah yg teruk,skg tukar ubat dpt ubat 4 serangkai pula. still tak boleh mkn ubat tambah darah tu. jadi saya beli farmasi je ubat tambah darah yg lain.

Ubat iron tablet kan coklat tu. Saya pun bila makan ubat tu jadi pening & mual. Saya bagitau doktor, doktor kurangkan dos & perlu makan malam sebelum tidur shj.

7mo ago

tq for info

Saya setiap kali nak makan ubat tu mesti nangis2 dulu, Makan ubat tu dengan air oren sunquick Vit C tu.. hilang sikit loya dan rasa ubat tu

sy dpt jugak mcm sis.. tadi first time mkn.. makan kol 7 pagi.. Alhamdulillah.. okey.. xde pulak pening2.. tapi petang nie pulak rasa pening2..

sy pon cmtu..pening klau mkn acid folic..pstu sy mkn sblm tdo bru ok