Pecah ketumban

Semalam pecah ketumban di rumah,dtg hospital check jalan Bru 2cm...ad yg ad pengalaman sama mcm saya x?kalau bukaan stay 2cm apa diorg akan buat ye..

3 Balas

saya pon mcm tu hri tu...pecah air ktuban tapi x sakit. pegi pac cek bukaan bru 1cm. kena tahan wad. n mcm biasa, doc bgi briefing kalau x bersalin dalam masa 24jam diorg akan induce (masukkan ubat) . rsau la saya ni tkut kena induce sbb skit paksa, shri dlam wad, saya berjalan squat buat senaman kupu kupu. bila malam contraction kuat sgat. tpi usaha la sya ni pusing keliling wad sbb nurse xbgi cek bukaan kerap kerap takut jangkitan. esok paginya pulak bru doc cek bukaan. tgok tgok dah 5cm. msuk labour room dah 7-8cm. xsmpai brpa min rsa nak teran. cek balik dah 9cm. doc trus surh teran slow slow. alhamdulillah msuk labour room dlam sejam je

macam saya pecah ketuban sikit, pi PAC bukaan 1cm. doktor tunggu 12jam untuk bersalin kalau tak, dia masuk ubat. keesukkan tu saya dah start regular contraction bukaan dh 2cm. sbb contraction kuat, diorang hold masuk ubat dlu. hari ketiga baru masuk ubat pastu ada bukaan. tp saya bukaan lambat, masuk labour room 12jam still 4cm then kena czer haha. byk buat squat atau jalan itik. saya masuk masuk wad xlrt bt apa dh sbb contraction berganda sakit. mampu baring ja

saya pecah ketuban jugak . kena warded tapi bukaan 1cm saja . esoknya kena induce . bukaan baru 2cm dah kena tolak LR sebab contraction sy kuat sgt 1min-2min sekali dan dah demam . bukaan 5cm doc dah suruh teran dgn bantuan vacuum sy bersalin normal .

1y ago

alhamdulillah terima kasih puan