Jangkitan Toxoplasmosis Semasa Hamil

selamat malam semua . harini saya google pasal menyakit Toxoplasmosis kucing dari najis kucing dan saya baca juga penerangan Dr. Emelda cakap kalau kucing makan jajan kibble benda masak xpe takde kuman tu tapi kalau kucing makan daging mentah haiwan liar ada kuman tu. saya bimbang sebab kucing saya indoor tapi hari hari makan daging mentah , tido dengan saya dan bekas pasir dia pun dalam bilik tapi suami memang bersih 3x sehari . kucing bsh saya pun pembersih. tapi saya jadi risau bila baca dan nak stop bagi kucing saya makan daging mentah. nak tanya ada sesiapa pernah ada pengalaman jangkitan Toxoplasmosis ni tak semasa hamil ? dan kesan ? boleh tahu tak macamana nak tahu kita kena jangkitan Toxoplasmosis ? doakan kandungan saya sihat yer saya ada anxiety jadi lebih triggered 😢#ingintahu #pleasehelp #firstmom

3 Balas

Boleh google sis,,kucing sy xmkn daging mentah sbb nk elak kna jsngkitan cacing.mkn mknn khas kucing sja

2y ago

saya bsh dia mmg makan dgg mentah tp dia makan ubat cacing ikut time dan vaksin lengkap. tu laa saya ada google . tibe baca dr emelda ckp tu ghisau. start aeini stop dah cuma nak bg makan ayam rebus jelaa. .