Alah teruk sampai rasa nak giveup

Sekarang saya alahan teruk semua buat tak bolej. Makan tk lalu. asyik muntah tak berhenti kadang sampai rasa nak giveup. Ada tak tips atau cara supaya alah ni kurang ? #pleasehelp

4 Balas

sis try pergi hospital atau clinic. bagitau doc yg sis alah teruk sangat.doc akan suggest ubat yg boleh makan atau doc akan drip air masuk dalam badan. please jangan give up . macam anak first saya dulu memang saya alah teruk sangat . memang saya give up sampai saya ada cakap kenapa la saya mengandung. last2 baby gugur . and sampai skrng saya trauma . saya rasa menyesal gila sebab give up . and cakap bukan2 time prengnant tu . sekarang ni saya tngh pregnant 8w . but hari2 hati risau tak tenang. trauma gugur yg dulu masih ada . doc kata rahim saya lemah . hari2 saya doa minta takmau gugur lagi. hargai lah rezeki yg Allah dah bagi. pengajaran untuk saya

Sy tengah go through this phase. Sampai ke clinic minta ubah tahan muntah yang safe for pregnant mom. Tp sama jugak tak berapa membantu. Apa sy buat is sy makan benda pedas and sebelum nak makan apa2, sy akan makan buah dulu as pembuka selera. Selalunya buah pear and lepastu baru sy makan slow2. Tak habis takpe tp asalkan makan supaya baby pun cukup nutrient. Air pun I susah nak minum tp paksa jugak sbb kalau tak mmg I lesu.

Sy alahan teruk, ank 1st hilang waktu 9w, skrg ank 2nd dh 14w masih mual muntah. trick 1 - u have to try and error tang makan. xblh mkn nasi, try karbo lain. bihun, pasta, mi, oat, roti, buah, biskut. jgn bg perut kosong sbb bila perut kosong, masuk angin, akn jd bloated dan mual. effect bdn lesu. ni dktr yg advise ya. air kena minum. klu xlalu air masak, perah lemon/ limau.

Week 7, alahan teruk juga.. paksa diri untuk makan, sambil makan sambil gigit sikit2 mangga asam, dengan minum susu enfamama