Misscariage

Sekadar luahan. saya dh dua kali keguguran. Saya pun tkthu dh nak buat apa . Emosi mental semua dah tk stabil :’) bantu saya #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

2 Balas

Bykkan bersabar.. sy masa miscarriage dulu mmg down sgt. Tambah2 masa tu ada beberapa ofismate yg sama2 pregnant dan sampai bersalin dah diorg.. sy byk kali ke klinik mintak nasihat dr. Emosi mmg kena jaga.. jaga makan dan exercise juga. Byk spend time dgn husband. Pergi la bercuti ke.. have fun dan jgn fikir sgt. Dr mmg sarankan 6 bulan - 1 tahun lepas gugur tu, baru try utk pregnant balik. Mmg awal2 masa tu, sy hanya fikir nak pregnant balik je.. tp dgrlah nasihat dr. Semua tu utj recover balik dalaman kita, mental dan emosi kita. Alhamdulillah skrg sy menunggu hari je utk bersalin. Semoga dipermudahkan urusan awk. Jgn sedih2. InsyaAllah akan dtg masa yg tepat nanti 💪🏻

9mo ago

Terima kasih awak 😭❤️

Awak ada jarakkan tak lepas gugur & next pregnancy tu?

9mo ago

Sabar lah awak 🥹 Memang ada orang rahim belum pulih lagi, sebab tu kebanyakan doktor sarankan at least jarak 6 bulan baru rancang pregnant. Ramai yg saya baca lekat selalu tp gugur juga selalu. Mungkin sebab tak sabar nk baby biasalah lumrah orang berkahwin tp itulah risikonya bila pernah gugur. Awak sabar okay, have fun dulu dgn suami. Once pregnant lagi awak kena amalkan pemakanan sihat, folic acid & duphaston jgn lupa. Elakkan bersama juga first trimester & banyakkan bed rest. Faktor keguguran ni boleh jadi janin tak sempurna from the beginning & boleh jadi juga rahim lemah. Rezeki org lain2, ada yg rahim dia kuat. Ni based on pengalaman saya yg pernah gugur & ectopic. Bila pregnant lagi mmg saya tak buat kerja rumah langsung walau di rumah mertua sampailah baby selamat dilahirkan 🥰