Bengkak dalam vagina lepas bersama suami

Sebelum ni pun sy perasan ad mcm bengkak sket dan rsa pressure kt situ lpas berdiri lama.. bila rsa dgn jari dan tgk cermin terkejut jgk la sbb nampak mcm isi tkeluar. Selain rsa mcm berat/pressure kt situ, xde simptom lain, dan bengkak tu akan surut tpi mudh utk dtg balik. Kli ni lepas bersama dgn suami, mcm lagi teruk dan merah plk isi yg tkeluar tu😭tapi tak sakit/berdarah. Pernah tanya dr kt kk tpi dia kta mgkin ni tindakbalas badan sy trhadap pregnancy.. dia x tgk atau check pun. Dia kta slagi tak kluar darah/sakit, x prlu risau sgt. Tpi sy still risau... Bila gugel pun x jmpa kes mcm sy. Sape pernah kena macam ni??#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya

5 Balas

owh sy pun pernah mcm tu juga, masa kandungan yg ke3, dr kndgn 6 bulan smpai la sy bersalin, Alhamdulillah dapat bersalin secara normal walaupun benda tu terkeluar dlu dr baby. Then msuk sendri sblm 24jam slpas bersalin. Dengar2 dari nurse yg tau kes ni, dy ckp sebab msa mgndung anak sebelum tu x jaga pantang. kebetulan msa tu mmg sy xjaga pantang, then anak baru 4bln terus mgndung anak yg ke3 tu. skg sy pregnant yg ke4 Alhamdulillah, xda suda tkeluar benda tu..

1y ago

sebab x jaga pantang.. tpi sy plk bru first time pregnant 😂 seram plk dgr benda tu kluar dlu.. besar ke sis? mcm ktulan ke cmne?

Hi mommy boleh try pergi check klinik swasta. Nti dia akan detail check apa yg ada dekat vagina tu. Mcm saya haritu keluar darah lepas bersama(27weeks) pdhal selama ni xpernah ada darah pun. Dr klinik check dkt bawah tu pakai torchlight & mulut itik, rupanya ada cyst dkt pangkal rahim so kena jaga mkn. so better awak check atleast awak tak perlu risau dah bile dah check. 💕

1y ago

Lepas bersama terus banyak darah dkt suami punya. Dah mcm pecah dara😂 tapi darah keluar time tu je. Klu darah keluar banyak non stop & sakit tu baru tanda nak bersalin. Tapi apa2 pun bab darah kena terus pergi check

rasa mcm normal je tu sis.. sy dulu first pregnancy dlu pun mcm tu.. rasa pelik mcm ad is nk tkluar.. terpaksa tahan malu tnye kkak sy..gelak dia kata nye biasa lh tu

1y ago

ooh yke sis.. stiap kli pregnant jdi ke? pstu time bersalin dia jdi makin tkeluar tak? risau sifat dia mcm buasir

sama lah tapi sya blum check lagi lah.. sbab sya fikir benda tu normal semua prmpuan pregnant akan kena. hmm

1y ago

tapi tu lah, dia x check kan.. jdi tu andaian dia jela

Sila dapatkan 2nd opinion dekat clinic/hospital lain. Macamana boleh diagnose tanpa check? Suruh doctor tu check.

1y ago

entahla.. dia mls nk tgk kot🥲