Share tips hilangkan mual

Sebelum hamil, sy mmg seorg yg suka minum air suam. Jarang minum air sejuk pon, apatah lagi manis mmg tk minum langsung melainkan bila makan luar teringin manis baru order. Tp mmg jarang sgt sy blh katakan sebulan 4 kali je minum manis. Sejak awal hamil ni, sampai sekarang dh 13w. Sy tak boleh minum air suam, bila minum je rasa loya nk muntah mulut tk sedap. Skrg ni mmg kerap nk minum air manis je. Ada cara tak utk hilangkan loya ni bila minum air suam? Sy risau plk sbb tk pernah mcm ni sebelum hamil. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

5 Balas

Jangan risau dear..hahaha..sama la kita..alahan dah la teruk sejak 7w sampai skrg dah 12w3d masih alahan bau loya mmg tak kira masa..sy mmg kerap muntah, subuh lepas bangun wajib muntah asid perut dulu..warna mcm air oren.. sy ikhtiar beli sunquick tu letak sikit ja buat rasa² dalam air masak, pastu minum sejuk..Sbb kalo tak cukup air lagi teruk dehydrated plak mcm sy awal² tu sampai masuk air dalam badan sbb kerap muntah..rupanya muntah asid sbb perut kosong..mmg kena makan, sy makan biskut kosong cicah air je awal² tu..sbb tak lalu makan benda berbau tambah lagi bergoreng..sampai skrg masih loya 🥲..buah² lembut yg dah sejuk mcm buah naga & tembikai membantu sy kurangkan loya sikit..sehari mmg akan makan 1 @ 2x buah tu

1y ago

Oh yeke. Sy plk kadang je muntah asid pagi2. Tiap kali masuk bilik air je nk muntah. Sy minum air ribena sejuk buat tawar2. Sekadar ada rasa masam sikit2, janji tk air kosong sy ok. Sy buat mcm sis buat. Tp sy risau sangkut GDM plk. Sis buat ok ke ye sepanjang tempoh hami? Sis dh bersalin ye skrg?

Sama macam sy sis, so saya dh tanya doc, doc sarankan saya buat air sirap / blackcurrant tambah gula sikit.. tak manis sgt pun xpe .. asalkan minum air banyak.. sebab saya even air berperisa tapi tawar pun rasa loya, xblh minum

1y ago

Betul sgt sis. Sy cuba buat air barli tawar mcm tu pon nk minum tk blh. Sy nk minum air barli tawar sbb sy tahu khasiat air barli mmg elok minum time hamil. Sejak tk blh minum, sy buat air ribena sejuk je 😆 oh blh ye Doctor kata mcm tu. Klu blh sy buat mcm ni. Terima kasih sis sbb share dgn sy 🫶🏻 moga sis n bayi sihat sentiasa dan dipermudhkn urusan bersalin nnt ya. Aamin.

Ya Allah sama la. You’re not alone. Saya pun buat mcm org lain buat, minum air putih + sunquick sikit without sugar. Kadang air lemon suam. Saya doakan yg terbaik . Semoga kuat 💪

1y ago

Hehe sy buat air ribena. Sbb itu je yg boleh terima tekak dgn air milo panas. Sy buat tawar2 je. Biar ada masam2 sikit. InshaAllah doakan sy ye. Sy doakan sis pon dipermudhkn juga ❤️❤️ semoga kuattt 🫶🏻

Boleh cuba tambah perahan limau kasturi dalam air tp jgn tambah gula wak. Sy minum air campur limau membantu utk hilang sikit rasa loya. Nurse kata bantu jugak utk absorb zat besi

1y ago

Ok mommy, thanks ye share dgn sy. InshaAllah sy amalkan. Sbb skrg mmg tk blh nk minum air kosong. Minum je nk muntah. Sy akn ikut saranan ni utk cuba 🫶🏻

sama la..sblm pregnant mmg air ksong je.skrg hari2 air mnis,jrg mnum air ksong..nk muntah

1y ago

Aamiin ❤️❤️❤️❤️