KENAP DUE DATE MAKIN BABY MEMBESAR MAKIN PELIK?

Scan awal mula dulu due date 19/1/23, scan kedua lagi 18/1/23 lepas tu hari ni sbb bby kurang gerakk, scan due kata 27w3day jak usia bby dlam kndungan, kalau ikutkan 19/1/23 due tu, bby dh 28w1d kn? Nnti 11/11/22 ni kena refer hospital sbb nak tntukan due balik, sbb doc kata takut bby besar dri usia kndungan, mcm mana tu? Sy pelik sngat², sbb sy ikut due dlam buku pink 19/1/23 so kiraan bby dh 28w1d,dn nurse pun dh suruh buat kiraan gerakkan bby,smlm tiba² bby kurang gerak mcm sblum ni, so pergi hospital, laaa bkn main marah nurse sna, kndungan bru 27w3d,mcm mna tu? Sy pun kata ngan doc/nurse sy ikut due dlam buku pink, so usia 28w1d, jdi siapa yg slah 😭 malu kena marah dpan orng ramai, sdngkan msa tu kita risau bby x gerak lngsung,makan apapun x gerakkk 😭😭#seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

due date bertukar tukar masa scan tu normal je.. sy bgi date hari 1st last period exactly pun due date still bertukar tukar masa scan.. due sy 3/1/23.. bila scan jdi 31/12/22 & 6/1/23.. tpi dkt buku pink due sy nurse tulis 3/1/23 sbb doc pun ckp date last period yg sy bgi tu kalau ikut scan tepat.. bila dpt appmt untk next scan pun ikut weeks dri due 3/1/23 tu.. yg nurse hospital tu nak marah marah knp pulak? dia check satu satu ke tak dlm buku pink tu.. atau bru jdi nurse.. eh geram pulak sy dgn nurse mcm tu🤦‍♀

2y ago

tu la, sy dtng sbb bby kurang gerakk, bukan dtng sbb due, nurse yg lebih² marah, doc santai saja cek bby, cek smua la, sbb bby mmng kurang gerak mreka kata, kena admit 1 mlm msa tu.. ank first dlu pun tkena nurse yg kurang ajar, kdua ni jumpa lagi, rsa takut nak pergi hospital dahhh 🥺 sy trauma sis dsbbkan kisah kakak sy dulu, bby dia mninggal dlam perut, msa tu kakak sy bru balik dri kk, bru hbis cek up, cek jntung bby ok smua ok, tiba² mlm tu bby kurang gerak, kakak pergi la hospital mreka kata bby ok,esok pagi nya kakak bleeding, lahir x bnywa anak dia sis.. mak mentua sy dlu pun mcm tu, kndungan usia 7 bulan, lahir² x bnywaa.. sy x nk bnda tu jdi kat sy 😣😭

date awk bgi tu ikut exactly date last period ke x? ke awk ingt x ingt masa bagi tu? lagi 1 next time pegi hospital ke klinik ke bwk sekali buku pink, dorg akan refer ke buku pink. sbb buku pink tu ade siap2 dh tulis due date. jadi nurse ke doctor sana xde la nak marah sbb dh ade bukti dkt situ.

2y ago

dh bawa sis,kemana mana sy jalan mmng sy bwa buku pink tuu, due di buku pink 19/1/23, kalau ikut kiraan mmng 28w1d, tpi mreka nurse siap sindiri kata, bru 27w3d buat ape dtng? dh bby x gerakk mcm mana? x kan nak biarkan 😌

Scan mmg akan sentiasa berubah2 date die ikut gestation baby, tapi besanya selalu ikut kat buku yg ditulis lah. Tpi masalah die skrg baby tak bergerak, nape due date yg nurse sibuk bising2 pula. Baby tak bergerak mmg kena segera ke hospital check.

2y ago

puas cek jntung bby, kacau bby bru bby gerakk tu hari sis,admit ward 1 hari sbb first tm1 dulu prnah bleeding,tmbh lgi first bby dulu emergency, so kena pantau msa tu, skrng bby dh mula aktif balik, risau sis tiba² bby x aktif mcm sllu, kacau x respon, siapa la x risau kalau bby x gerakk dari pagi smpai pagi esok, nak ke petangg bru gerakkk.. kalau bby masih kecik mcm tm2 sy x pergi hospital sis, dsbbkan dh tm3 kalau dkira dh 28w, risau la, bby x aktif mcm sllu.. diam jer.. nak scan swasta rezeki xda sis..

sis x igt tarikh 1st day last period ke? kalau sis ingat, selalunya bila scan kalau lari pun dlm 2 atau 3 hari je dari due.. jgn stress2x. nanti explain la kt nurse n dr.

2y ago

kalau due boleh brubah x apa sis,sy fham tu, tpi pling sy geram, sedih, rsa nak nanggis pun ada, nurse bebel part DUE, bukan part BBY KURANG GERAK 😣 sbb sy dtng hospital dsbbkan bby kurang gerakk, kita yg mngndung kita tau bby aktif mcm mna..