Hi sis...tumpang tnya klau 38 minggu perut mengeras dan terasa mcm masuk angin perut normal ka..

Sbb baby aktif ja tpi tak selesa#ingintahu #firstbaby

2 Balas

normal. perut mengeras tanda² nak bersalin. tp kena tengok juga kekerapan mengeras tu setiap berapa minit. kalau dah kerap sgt antara 10-5 minit sekali diikuti dgn sakit pinggang,memang biasanya bukaan cm dah ada. anak ke 2 dan ke 3 sy bersalin 38w dan 3w1d

1y ago

kadang² nak berak pun boleh jadi 1 tanda nak bersalin. anak² sy 3 org sebelum ni tiada turun air atau darah sebelum nak bersalin. sampai hosp baru pecah ketuban. jd cara sy tau sy nak bersalin ikut mcm sy tulis td tu la. awal bulan ni sy bersalin,pagi sebelum nak ke hosp,perut sy mengeras dan rasa nak berak. sy masuk tandas,tp tak berak pun. lepas tu tiba² perut mengeras lg disertai dgn sakit pinggang berulang-ulang². kaki sy dah mula menggigil tahan sakit. cepat² sy mandi dan ajak husband ke hosp dgn angkut sekali beg keprluan baby dan sy. sampai hosp,cek bukaan dah 3cm. sejam 20 mnt lepas tu sy bersalin. 38w1d masa tu

baik terima kasih ats infonyaaa